3 listopada 2016

Tiropsomo- greckie bułeczki z fetą


Lubicie ser feta? Ja bardzo, w szczególności w sałatkach. Jednak te bułeczki pobiły chyba wszystkie sałatki! Puszyste pszenne zawijasy z serem feta, suszonymi pomidorami, oliwkami i mnóstwem ziół. Grecja na całego :). Musicie je upiec w swoim domu! Przepis z Pracowni Wypieków.

 
Składniki: (na 4 bułeczki)

Ciasto:
300 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suchych drożdży
5 łyżek ciepłej wody
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy
120 ml ciepłego mleka

Dodatkowo:
270 g sera feta
suszone pomidory, oliwki (opcjonalnie)
oregano, ulubione zioła
1 łyżka masła, stopionego (do posmarowania bułek)
1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody do posmarowania bułek
sezam do posypania

 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do dużej miski i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Można ręcznie bądź mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrobione umieścić w naoliwionej misce, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na 1-2 godziny.
 
 
Po tym czasie podzielić ciasto na 4 równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3 mm. Na środku układać plasterki sera feta i ewentualnie inne dodatki (oliwki, zioła, suszone pomidory). Brzegi ciasta zlepić do środka (jak pieroga), a następnie zwinąć w "ślimaczka".
 
Bułeczki ułożyć w sporych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je stopionym masłem, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 40 minut.
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Bułki wysmarować żółtkiem wymieszanym z wodą i posypać sezamem. Piec w 180 st.C przez 20-25 min do zarumienienia. Wyjąć i przenieść na blaszkę do studzenia. Smacznego!
 

1 komentarz:

Printfriendly