21 listopada 2016

Trufle czekoladowo-rumowe

 
Trufle czekoladowe to kolejna pyszna propozycja dla tych, co bez czekolady nie wytrzymują nawet dnia. Nie za słodkie, z lekką rumową nutą. Przygotowanie to kwestia kilku minut+ chłodzenie. Nic prostszego! Sami spróbujcie ;).
 
 
Składniki: (na 15-20 sztuk)
 
3 łyżki mleka
2 płaskie łyżki cukru
190 g czekolady deserowej
40 g masła
kilkanaście kropel aromatu rumowego
kakao do obtoczenia
 
 
Przygotowanie:
 
Mleko podgrzać z cukrem i masłem, aż składniki się rozpuszczą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (klik). Do czekolady wlać mieszankę z mleka, cukru i masła oraz aromat rumowy, dokładnie wymieszać. Powstałą masę wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce kilka godzin do stężenia (najlepiej całą noc).
 
Po tym czasie przy pomocy łyżeczki formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą truflę obtaczać w gorzkim kakao. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
 

1 komentarz:

Printfriendly