30 grudnia 2016

Chipsy gruszkowe

 
Jutro Sylwester, więc szukacie zapewne przekąsek... tylko mi nie mówcie, że kupiliście już sklepowe chipsy! Nie znoszę ich! O wiele bardziej lubię te domowe, np. z gruszek. Dla mnie im bardziej przypalone tym smaczniejsze :). Fit wersja pobija wszystkie chipsy! Polecam.
 
 
Składniki:
 
4 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
2 twarde gruszki

 
Przygotowanie:
 
Wodę, sok z cytryny oraz miód umieścić w garnuszku, zagotować. Ostudzić. Gruszki umyć, osuszyć. Pokroić na cieniutkie plasterki (2-3 mm), najlepiej przy pomocy szatkownicy. Każdy plasterek zanurzyć w przestudzonym syropie i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C przez ok. 15-20 minut, aż gruszkowe chipsy zbrązowieją i stwardnieją. W razie potrzeby, gdyby za szybko się rumieniły zmniejszyć temperaturę pieczenia, a także odwrócić plasterki na druga stronę. Gdyby po tym czasie chipsy nie były jeszcze chrupiące, dopiec kolejne kilka minut. Chrupiące i złociste wyjąć i pozostawić na blaszce do wystudzenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
 

1 komentarz:

Printfriendly