31 grudnia 2016

Ciastka owsiano-karmelowe

 
Owsiane ciasteczka z karmelowym posmakiem, proste i przyjemne w przygotowaniu. Robiąc je, pobrudzimy zaledwie jeden garnuszek i  jedną łyżkę ;). Wiecie, że jest to już ostatni przepis w 2016 r. ?!! Za chwilę Nowy Rok, nowe plany, cele i marzenia do zrealizowania! Życzę Wam i sobie, by 2017 r. był dla nas rokiem szczęśliwym, pełnym nowych przygód, sukcesów i by był lepszy od poprzedniego! Udanej zabawy!
 
 
Składniki: (na ok. 25 sztuk)
 
100 g masła
2 szkl płatków owsianych
3/4 szkl cukru trzcinowego
1/2 szkl mąki żytniej razowej
1/2 szkl mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
2 jajka
 
 
Przygotowanie:
 
Masło stopić w garnuszku. Gdy się rozpuści wsypać płatki owsiane i cały czas mieszając smażyć, aż płatki staną się szkliste. Następnie wsypać trzcinowy cukier i jeszcze chwilkę smażyć, nieustannie mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
 
Do przestudzonej masy wsypać obydwa rodzaje mąk, cynamon i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Na koniec wbić jajka i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitego zwartego ciasta.
 
Z ciasta uformować ciasteczka. Można nakładać łyżką i spłaszczać na blaszce, lub tak jak ja posłużyć się małą okrągłą obręczą lub foremką (obręcz kładziemy na blaszce, do środka nakładamy ciasto, dobrze wklepujemy i ściągamy foremkę).
 
Ciasteczka piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 10 minut do zezłocenia. Czas pieczenia zależy od grubości i wielkości ciasteczek.
 
Upieczone wyjąć, a po lekkim przestudzeniu zdjąć z blaszki. Smacznego! 
 

1 komentarz:

  1. Muszą być bardzo dobre. Jestem ciekawa jak smakują.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly