27 grudnia 2016

Ciasto z resztek ciast (bajaderkowe)

 
Dopiero co cieszyliśmy się na nadchodzące święta, a tu już po... Niech zgadnę, Wasza lodówka (tak jak moja) wciąż jest pełna i z trudnością się domyka?! Do końca tygodnia nic nie gotujemy, zjadamy wszystkie pozostałości po świętach! Co do resztek i pozostałości, zapewne zostało Wam sporo ciast, na które już mało kto ma ochotę. Właśnie dlatego dzisiaj przepis na bajaderkowe ciasto, czyli ciasto z resztek ciast! Bajaderka nie musi kojarzyć się negatywnie. Dobrze "doprawiona" bakaliami, aromatem, marmoladą czy kakao staje się naprawdę pysznym deserem. Kto nie ma ochoty na ciasto, może zrobić małe kuleczki- bajaderki (klik). 
 
 
Składniki: (na blaszkę 20x30 cm)

Bajaderkowa masa:
1 kg jasnego nieudanego ciasta, zakalca, babki lub przesuszonych resztek, których nikt już nie chce jeść (u mnie jasne ciasto ucierane z kremem maślanym)
150 g marmolady wieloowocowej
2 łyżki naturalnego, ciemnego kakao
6 łyżek kakao słodzonego typu Nesguik
3 łyżki wiórek kokosowych
3/4 łyżeczki aromatu rumowego
ulubione bakalie: orzechy, migdały, rodzynki, skórki owocowe itp.- ilość dowolna, jak kto lubi
1/2 szkl ciepłego mleka
100 g masła, stopionego i przestudzonego (ja pominęłam, gdyż moje ciasto było przełożone kremem maślanym)
3 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella

Dodatkowo:
ok. 100 g herbatników maślanych
wiórki kokosowe do posypania ciasta

Polewa:
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
100 g masła


Przygotowanie:

Bajaderkowa masa: Stare ciasto drobno pokruszyć do dużej miski, dodać marmoladę, ulubione bakalie (orzechy i migdały najpierw posiekać), wiórki kokosowe, aromat rumowy, krem czekoladowy, stopione i przestudzone masełko oraz naturalne i słodzone kakao (jeśli wasze ciasto, bądź też zakalec jest ciastem ciemnym, możecie pominąć lub zmniejszyć ilość kakao. Moje ciasto było jasne, więc nie żałowałam tego składnik). Całość wymieszać w misce, a następnie stopniowo dolewać mleka. Masa powinna być klejąca, gęsta, ale nie wodnista. Może się okazać, że nie zużyjecie całego mleka, lub będziecie musieli dolać go nieco więcej.

Gdy już wszystkie składniki się połączą i powstanie ciemna, czekoladowa masa można do niej dodać odrobinę pokruszonych herbatników, które będą smacznie chrupać pod zębami, ale nie jest to konieczne. Dobrze jest sprawdzić również słodkość masy. Gdyby była taka potrzeba, dodać kilka łyżek cukru pudru. Bajaderkową masę przygotowujemy według własnych upodobań. Jedni lubi bakalie, drudzy nie, jedni preferują słodsze desery, inni ciut mniej... przede wszystkim masa ma smakować nam!

Formę o wymiarach 30x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na spód blaszki umieścić herbatniki. Na herbatniki wyłożyć masę bajaderkową, wyrównać. Całość schłodzić w lodówce 30-60 minut.

Polewa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia i wsypać przesiane kakao. Dobrze wymieszać i zostawić do zgęstnienia.

Schłodzone ciasto polać gęstniejącą polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Ponownie schłodzić w lodówce, aż ciasto stężeje. Kroić w kostkę. Smacznego!
 

4 komentarze:

  1. Od kilku miesięcy czekam na ciastowe resztki po jakiejś imprezie, niestety bez owocnie. Moja rodzina podołała 11 rodzajom ciasta (ciast było więcej, bo makowce były 4, ale 11 innych), co jest aż zadziwiające! Bajaderki to moja miłość więc będę musiał upiec sobie coś specjalnie pod nie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie to jasne ciasto ucierane z kremem maślanym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podałam przykład, jakiego ciasta ja uzylam. Przepisu nie ma na blogu, gdyż ciasto nie spełniło oczekiwań, by się tu znaleźć.
      Można oczywiście użyć innego, np. babki czy świątecznego piernika.

      Usuń

Printfriendly