2 grudnia 2016

Drożdżówki z makiem

 
Pulchne bułeczki ze słodkim makowym nadzieniem oprószone cukrem pudrem. Identyczne kupić można w pobliskiej piekarni w moim mieście. Tak jak w przypadku Grzebieni z marmoladą, te drożdżówki to również smaki mojego dzieciństwa! Największa frajda?? Odrywanie poszczególnych warstw, pod którymi kryje się duuużo nadzienia ;). Polecam!
 
 
Składniki: (na 12 sztuk)
 
Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 duże jajko
1 żółtko
4 łyżki cukru
20 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 płaska łyżeczka cynamonu
200 ml ciepłego mleka
50 g masła, stopionego
 
Nadzienie:
200 g maku+ wrzątek do zalania
1 jajko
20 g masła, stopionego
kilka kropel aromatu migdałowego
4 łyżki cukru pudru
2 łyżka miodu
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki posiekanych rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki wiórek kokosowych
 
Dodatkowo:
jajko wymieszane z 1 łyżeczką mleka
cukier puder do dekoracji
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: W miseczce w 3 łyżkach ciepłego mleka rozpuścić drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Całość energicznie wymieszać, aż składniki się połączą i powstanie gęsta masa. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
 
Do wyrośniętych drożdży wlać resztę ciepłego mleka, wsypać resztę cukru i dodać mąkę, jajko, żółtko, szczyptę soli i cynamon. Całość dobrze wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego (ciasto będzie dosyć klejące, więc zalecam wyrabianie właśnie mikserem, a nie ręcznie. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki). Pod koniec wyrabiania wlać przestudzone masełko. Dobrze wyrobione ciasto odchodzi od ścianek naczynia i zawija się na mieszadła, jest sprężyste i jednolite. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut do podwojenia objętości (ciasto można również przygotować wieczorem, odstawić do wyrastania w lodówce, a rano już tylko uformować, odczekać godzinkę i upiec).
 
 
Nadzienie: Mak zalać wrzątkiem do pokrycia, gotować ok. 15 minut do miękkości, następnie odcisnąć z nadmiaru wody i pozostawić do wystudzenia. Wystudzony mak zmielić dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki nadzienia, pomijając białko jajka. Wszystko  dokładnie wymieszać łyżką. W razie potrzeby dosłodzić masę. Białko ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać je do masy makowej. Masa powinna konsystencją przypominać "papkę". Nie może być zbyt sucha ani zbyt wodnista. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na duży prostokąt (można lekko podsypywać ciasto, wałek i stolnicę mąką). Prostokąt równomiernie wysmarować nadzieniem makowym, a następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 4-5 cm plasterki. Drożdżówki umieścić na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie. Odstawić na 30-60 minut do napuszenia.
 
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Drożdżówki wysmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką mleka (dzięki temu ładnie się zezłocą i przyrumienią). Przy pomocy trzonka noża lub drewnianej łyżki  nacisnąć wzdłuż środka każdej drożdżówki tak, aby jej boki uniosły się do góry.
 
Piec w 180 st.C przez ok. 15-20 minut. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
 
Inspiracja: klik

2 komentarze:

  1. Aż muszę wypróbować, bo wyglądają pysznie. :)

    http://bartekskrajnowski.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly