1 grudnia 2016

Kostki piernikowe z kremem orzechowym i dżemem wiśniowym

 
Pomału zaczynają się świąteczne porządki, śnieg zawitaj, jest zimno i niestety ciągle ciemno, co nie sprzyja fotografowaniu ;). Idę do szkoły- ciemno, wracam ze szkoły- znów ciemno... No nic, trzeba sobie jakoś poradzić! Dzisiaj dalsza kontynuacja świątecznych przepisów. Piernikowe kostki z kremem orzechowym z wczorajszego przepisu i wiśniowym dżemem. Ciasto kroić się w drobne kosteczki dokładnie 3cmx3cm. Taka wielkość zachęca do sięgnięcia po kolejną piernikową kostkę, a później po jeszcze jedną i tak w koło ;). Serdecznie polecam na Boże Narodzenie! 
 
 
Składniki: 

Ciasto:
40 g masła
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżki kakao
1/2 łyżki przyprawy do piernika
1 duże jajko
2 łyżki cukru
1/3 szkl kefiru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g mąki pszennej

Krem orzechowy:
50 g orzechów włoskich, zmielonych
50 g mleka
50 g masła
30 g cukru pudru

Dodatkowo:
1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
50 g gorzkiej czekolady
25 g masła


Przygotowanie:

Ciasto: Pierwsze 4 składniki ciasta (masło, miód, kakao i przyprawę do piernika) umieścić w garnuszku i podgrzać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Mieszankę odstawić do wystudzenia.
 
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Jajko ubić z cukrem do jasności i puszystości. Wlać kefir, ostudzoną mieszankę z masła, kakao, miodu i przyprawy do piernika oraz wsypać wymieszane suche składniki. Całość krótko zmiksować do uzyskania jednolitego ciemnego ciasta.
 
Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 40x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić.
 

Krem orzechowy: Mleko i zmielone orzechy umieścić w garnuszku. Podgrzewać do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Orzechy powinny wchłonąć całe mleko. Zdjąć z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać masę orzechową, za każdym razem zmiksować na średnich obrotach miksera.

Ostudzone ciasto piernikowe pokroić nożem na 3 równe części (3 równe małe prostokąty). Pierwszy prostokąt wysmarować kremem orzechowym, przykryć II ciastem. Ten wysmarować dżemem i przykryć ostatnim blatem ciasta piernikowego. Całość docisnąć dłonią, by poszczególne warstwy się połączyły.

Czekoladę gorzką rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Polewą oblać górę ciasta. Ciasto pokroić w malutkie kosteczki 3cm×3cm. Smacznego!
 

16 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile kostek wychodzi? Wygląda zachęcająco i nie wiem czy nie od razu 2 pięć 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zależności jak je pokroimy. U mnie wyszło około 15 sztuk :)

      Usuń
  3. Jaka wielkość blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkosc podana jest w przepisie: Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 40x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.:)

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Czy oby na pewno proporcja składników do wielkości blachy jest poprawna? Mam zamiar jutro piec i zastanawiam sie czy ciasto wyrośnie na tyle by podzielić je na 3 blaty.. :)

      Usuń
    3. Ja pieklam dziś blaty. Chce uzyskać duze ciasto więc upieklam 3 razy ciasto z przepisu. Z jednej porcji podanej w przepisie wychodzi ciasto o wysokości ok 0.5 cm no może max 1 cm

      Usuń
    4. A tu nie chodzi o przekrojenie jak do tortu tylko o pociecie dużego prostokąta na 3 małe i wtedy je składamy jeden na drugi. I wychodzi wysokie ciasto o boku ok 13 cm na 25 cm

      Usuń
    5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    6. Tak dokładnie! Z podanych składników otrzymamy tak jakby 1/3 blaszki. Pieczemy jeden blat ciasta, który przekrawamy na 3 mniejsze prostokąty. Następnie przekładamy je kremem i dżemem i układamy jeden na drugi :) Kroimy w malutkie kwadraciki.

      Usuń
  4. mleko zwykle czy w proszku?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zamiast kefiru można dodać coś innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić jogurtem naturalnym lub maślanka :)

      Usuń

Printfriendly