21 grudnia 2016

Kremowy sernik piernikowy

 
Sernik intensywnie piernikowy to tradycyjny wypiek w nowoczesnej odsłonie! Zarówno spód jak i wierzch sernika to pokruszone pierniczki w czekoladzie. Mazisty, kremowy, bardzo aromatyczny. Przepis podaję na małą tortownicę, bo zaledwie 18 cm. Można upiec z podwojonej ilości składników w tortownicy o średnicy 25-26 cm. Polecam!
 
 
Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm)
 
Piernikowy spód:
140 g pierniczków w czekoladzie
50 g masła, stopionego i przestudzonego
 
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego, zmielonego
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 duże lub 3 małe jajka
1/2 szkl cukru
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
10 g przyprawy do piernika
2 łyżki oleju rzepakowego
 
Posypka:
110 g pierniczków w czekoladzie, drobno pokruszonych
 
 
Przygotowanie:
 
Piernikowy spód: Pierniczki drobno pokruszyć, wymieszać ze stopionym i przestudzonym masełkiem. Masę wysypać do tortownicy o średnicy 18 cm, której dno uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. Pierniczkową masę dobrze wklepać w dno formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Spód podpiec przez ok. 15 minut, wyjąć i ostudzić.
 
Masa serowa: Jajka wbić do miski, zasypać cukrem i zmiksować mikserem do zwiększenia objętości. Dodać wszystkie pozostałe składniki (na samym końcu mąkę), krótko zmiksować do powstania gładkiej masy.
 
Masę serową wylać na podpieczony i ostudzony spód z pierniczków. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez 30 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik, a na wierzch sernika szybciutko, ale równomiernie wysypać pokruszone pierniczki w czekoladzie. Piec jeszcze przez ok. 20-30 minut (lub dłużej- sernik powinien być ścięty i wypieczony). Jeśli posypka zbyt szybko się rumieni, można sernik przykryć folią aluminiową i dalej zapiekać. Studzić w uchylonym piekarniku. Ostudzony sernik schłodzić całą noc w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
 
 

3 komentarze:

  1. Pyyychaa!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik wyszedł pyszny:) robiłam z podwójnej porcji na 24cm tortownicy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale się cieszę!! Życzę smacznego :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly