22 grudnia 2016

Kruche ciastka z powidłami, bezą i orzechami włoskimi

 
 
Kruche ciasteczka wysmarowane powidłami śliwkowymi (u mnie domowej roboty) z bezą i orzechami włoskimi. Jeśli w świątecznych planach macie jedynie ciasta to polecam przygotować coś drobnego, czym zawsze będzie można się poczęstować przy stole. Te ciasteczka nadają się do tego, jak żadne inne!

 
Składniki: (na ok. 30 sztuk)
 
Ciasto kruche:
200 g zimnego, schłodzonego masła
2 szkl mąki pszennej tortowej (ok. 320 g)
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka

Beza:
3 białka w temperaturze pokojowej
3/4 szkl cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
powidła śliwkowe, polecam domowej roboty
garść obranych orzechów włoskich


Przygotowanie:

Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut (lub dłużej).
 
 
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na grubość 0,5 cm i za pomocą foremki wykrawać dowolne kształty. Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wysmarować je powidłami i włożyć ponownie do lodówki. W międzyczasie przygotować bezę.

Beza: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, śnieżnobiałą pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Na koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować.

Masę bezową wyłożyć na schłodzone ciasteczka, dobrze rozsmarować po ich powierzchni. Na górę dać kawałek orzecha włoskiego.

Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez ok. 30 minut. U mnie trwało jakieś 5 minut krócej. Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika i ostudzić. Smacznego!
 
Źródło: klik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly