3 grudnia 2016

Kruche rogaliki na piwie

 
Nooo powiem Wam, dołączyły do czołówki najsmaczniejszych rogalików na blogu! Kruche na piwie, bardzo popularne w sieci. Ja do swoich dodałam cukier puder, by były ciut słodsze i nadziałam je powidłami śliwkowymi. Swoją drogą polecam powidła domowej roboty- klik. Domowe najlepsze! ;)
 
 
Składniki: (na ok. 30 sztuk)

Ciasto:
220 g zimnego masła lub margaryny
4 łyżki cukru pudru
350 g mąki pszennej
1/2 szkl piwa

Dodatkowo:
słoiczek powideł śliwkowych
1 szkl cukru pudru
4 łyżki mleka


Przygotowanie:

Ciasto: Zimne masło posiekać z mąką i cukrem pudrem na stolnicy. Na środku zrobić wgłębienie i strumyczkiem wlewać piwo. Ciasto zagnieść rękami do uzyskania jednolitej kuli ciasta. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub dolać piwa. Ciasto powinno być elastyczne. Owinąć je w folię spożywczą i umieścić w lodówce na godzinkę (lub dłużej).

  
Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Każdą cienko rozwałkować na kształt koła, a te pokroić nożem na równe trójkąty. Na środku trójkącików nałożyć łyżeczkę powideł. Zwinąć w rogaliki (zaczynając od szerszej strony, kończąc na węższej).

Tak uformowane ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieścić w lodówce na 15 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C.

Rogaliki piec przez 25-30 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wystudzić na kratce.

Lukier: Szklankę cukru pudru wymieszać z 4 łyżkami mleka do uzyskania gęstego lukru. Udekorować nim rogaliki. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Robiłam takie,ale z morelową konfiturą, muszę je powtórzyć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być przepyszne! Jak od mojej babci. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. czy to wszystkie rogaliki po uformowaniu włożyc do lodówki czy tylko te pierwsze

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly