15 grudnia 2016

Makowe babeczki z kremem cytrynowym

 
Jeszcze chwila i będziemy cieszyć się świętami! Ja już wszystkie prezenty pokupowałam, plan co upiekę, też już jest, brakuje tylko choinki. W weekend trzeba będzie się za nią zabrać ;). Dzisiaj makowe babeczki z maślanym kremem delikatnie cytrynowym. Kupiłam ostatnio przepiękne czerwone papilotki w gwiazdki (patrz zdjęcia) i musiałam je wykorzystać! Dodają one babeczkom nadzwyczajnego uroku.
 
 
Składniki: (na ok. 12 sztuk)

Ciasto:
120 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 duże jajka
1 szkl mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl mleka
5 łyżek suchego maku

Krem maślany cytrynowy:
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
2 łyżki mleka
2 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać, wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Wbić po kolei jajka, za każdym razem miksować. Następnie dodawać na przemian aromat, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.  Na koniec wsypać suchy mak, zmiksować. Tak przygotowane ciasto przełożyć do papilotek do ich 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20-25 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia (z piekarnika powinien wydobywać się piękny zapach). Upieczone babeczki wyjąć i przestudzić na kratce.

Krem maślano-cytrynowy: Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać przesiany cukier puder i nadal miksować, pod koniec wlewając mleko i sok z cytryny. Ostudzone babeczki udekorować kremem. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly