20 grudnia 2016

Makowe pancakes z syropem klonowym

 
Kilka tygodni temu otrzymałam świąteczną paczkę od Netto z produktami Premieur. Zawartość... pierwsza klasa :). Co było w paczuszce? M.in. wędzony łosoś, filety Anchovies, masło orzechowe, ocet balsamiczny, sok z czerwonych sycylijskich pomarańczy, pakistańska sól krystaliczna, pieprz czarny ziarnisty, kawa ziarnista, syrop klonowy i wiele innych! Bardzo dziękuję za tak smaczną przedświąteczną niespodziankę. Na pierwszy ogień poszedł oczywiście mój ulubiony wędzony łosoś. Z ryżem i warzywami smakował wybornie! Kilka dni później zrobiłam makowe pancakes z otrzymanym w paczuszce syropem klonowym (przepis poniżej). Tutaj szczególnie zwracam się do łasuchów... z przepisu otrzymujemy zaledwie 9-10 placuszków, więc jeśli wiecie, że to dla Was nikła ilość, raczę podwoić porcję!
 

Składniki: (na ok. 9 sztuk)
 
1 duże jajko
1/2 szkl mleka
1 łyżeczka oleju+ odrobina do wysmarowania patelni
1 łyżeczka miodu
80 g mąki żytniej typ 720
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki suchego maku
syrop klonowy do podania
 
 
Przygotowanie:
 
Jajko roztrzepać w misce widelcem. Wlać mleko, olej, miód oraz wsypać przesianą mąkę żytnią, proszek do pieczenia i mak. Wszystko energicznie wymieszać widelcem, po czym odstawić na bok na 3 minutki. W międzyczasie wysmarować patelnię niewielką ilością oleju, rozgrzać.
 
 
Na gorącą patelnię nakładać porcje masy tworząc okrągłe pancakes. Smażyć na małym ogniu z obu stron do zezłocenia. Podawać na ciepło polewając syropem klonowym. Smacznego!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly