24 grudnia 2016

Makowiec japoński

 
Kochani!! Życzę Wam spokojnych, radosnych, pysznych i przede wszystkim rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Oby też czas był pełen miłości i dobroci. Zapomnijmy o codziennych problemach i obowiązkach, skupmy się na naszych bliskich! Mam nadzieję, że dobrze będziemy wspominać te święta.
Dzisiaj już ostatni w tym roku przepis na makowca. Nie jest to tradycyjny makowiec, który znamy ze swoich domów. Jest bez spodu, jest bardzo wilgotny za sprawą startych jabłek i w nazwie ma: "japoński" :). Serdecznie polecam, różni się od innych i to bardzo!!
 

Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm)
Jeśli chcecie, możecie upiec podwajając ilość składniki. Należy wtedy użyć tortownicy o średnicy 25-26 cm i nieco wydłużyć czas pieczenia.
 
Ciasto:
425 g gotowej masy makowej z puszki
250 g obranych jabłek  (ok. 2 jabłka)
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
3 jajka
50 g kaszy manny

Polewa czekoladowa:
2 łyżki mleka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła
2 łyżki naturalnego kakao


Przygotowanie:

Ciasto: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać je do masy makowej wraz z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, aromatem, cynamonem, kaszą manną i żółtkami jaj. Całość dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy, najlepiej przy pomocy szpatułki.

Tak przygotowane ciasto przelać do tortownicy o średnicy 18 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez około 50 minut. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Polewa czekoladowa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia i wsypać przesiane kakao. Dobrze wymieszać i zostawić do zgęstnienia.

Gęstniejącą polewa polać makowca. Odstawić do zastygnięcia czekolady. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ten makowiec jest przepyszny. Tylko ten gości u mnie na stole od bardzo dawna... :-) Bardzo gorąco polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Ma w sobie coś wyjątkowego <3

      Usuń

Printfriendly