18 grudnia 2016

Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką

 
Wczoraj na Facebooku zdecydowaliście, że to właśnie ten makowiec pojawi się dzisiaj na blogu. Kruchy spód, słodki mak, leciutka pianka bezowa, a wszystko to uwieńczone złocistą maślaną kruszonką. Nie sposób odmówić... Polecam!
 
 
Składniki: (na blaszkę 35x25 cm)

Ciasto kruche:
300-320 g mąki pszennej tortowej
200 g masła, pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 żółtka jaj, rozmiar L

Masa makowa:
100 g masła miękkiego
3 łyżki cukru (lub więcej)
900 g gotowej masy makowej z puszki
1 jajko
2 żółtka
100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych

Piana z białek:
5 białek
180 g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)

Maślana kruszonka:
100 g masła
60 g cukru pudru
1 żółtko
100 g mąki pszennej tortowej
60 g migdałów, drobno posiekanych (pominęłam)

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść dłońmi, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około godzinkę. Schłodzone rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 35x25 cm. Nakłuć ciasto widelcem i podpiec przez ok. 15 minut w 190 st.C. Brzegi ciasta powinny się zarumienić. Wyjąć i przestudzić.


Masa makowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem  do puszystości. Dać masę makową, żółtka, jajko i posiekane orzechy włoskie. Całość krótko zmiksować. Jeśli jest taka potrzeba, dosłodzić. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać.

Piana z białek: Białka (koniecznie w temperaturze pokojowej!) ubić na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Po dodaniu całego cukru, wsypać budyń i dokładnie, ale delikatnie wymieszać szpatułką. Pianę wyłożyć na masę makową, wyrównać.

 
Maślana kruszonka: Miękkie masło rozetrzeć z cukrem, żółtkiem i mąką do uzyskania kruszonki. Kruszonkę wymieszać z drobno posiekanymi migdałami (można również użyć mielonych) i posypać nią pianę z białek.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40-45 minut, aż kruszonka się zezłoci, a ciasto ładnie wyrośnie.

Upieczone pozostawić w uchylonym piekarniku na kilka minutek (ciasto nieznacznie opadnie), a następnie wyjąć i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło: "Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego

2 komentarze:

Printfriendly