9 grudnia 2016

Makowiec Złota Rosa

 
Ze złotą rosą kojarzy nam się przede wszystkim Sernik Złota Rosa. Czas to zmienić! Co powiecie na wilgotny makowiec na kruchym spodzie z lekką pianką, na której widać złociste kropelki?? To jest hit, takie makowce tylko tutaj ;). Polecam!
 
 
Składniki: (na blaszkę 35x25 cm)
 
Ciasto kruche:
150 g zimnego masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
280 g mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masa makowa:
1200 g gotowej masy makowej z puszki
150 g cukru
100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
120 g miękkiego masła
1 łyżeczka aromatu migdałowego
4 łyżki kaszy manny
4 duże jajka
 
Pianka:
8 białek w temperaturze pokojowej
1 i 1/4 szkl cukru pudru
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto kruche: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem na stolicę. Dodać pokrojone w plasterki masło i żółtka. Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Wylepiamy nim wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach 35x25 cm. Tak przygotowany spód chłodzić w lodówce minimum 30 minut, a następnie podpiec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C do ładnego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić.
 
 
Masa makowa: Do masy z puszki dodać cukier, posiekane orzechy, miękkie masło, aromat, kaszę mannę oraz żółtka jaj. Całość utrzeć drewnianą łyżką, aż składniki się połączą, a masło przestanie być widoczne. Białka ubić w osobnym naczyniu na sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać do masy makowej.
 
Na wystudzony spód ciasta wyłożyć masę makową, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez ok. 35-45 minut (masa makowa powinna się ściąć z wierzchu).  Pod koniec tego czasu przygotować piankę...
 
Pianka: Białka (koniecznie w temperaturze pokojowej!) ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać przesiany cukier puder, cały czas miksując.
 
 
Po tych 35-45 minutach pieczenia makowca, uchylić piekarnik i szybciutko wyłożyć na wierzch ubitą pianę z białek. Wyrównać i przy pomocy skrobki zrobić na piance delikatne fale (fale sprzyjają powstawaniu kropelek rosy- w ich szczelinach lubią się tworzyć ;)).
 
Zapiekać jeszcze przez około 15 minut w 150-160 st.C. Temperatura nie może być za wysoka, a czas pieczenia makowca już z pianką nie może być zbyt długi. Jeśli pianka zbyt mocno się przyrumieni- nici z kropelek rosy! Ja często, gdy widzę, że po 10 minutach pieczenia pianka nabiera koloru, wyłączam piekarnik i pozostawiam w nim ciasto jeszcze na ok. 5-10 minut. Pianka w tym czasie dochodzi do siebie.
 
Upieczony makowiec wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kropelki rosy podczas chłodzenia ciasta powinny się uwidaczniać. Po całkowitym wystudzeniu schłodzić w lodówce. Smacznego!
 
 

Zobacz również:

http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2015/07/sernik-zota-rosa.html

6 komentarzy:

  1. Zrobiłam na Święta, znikł w mgnieniu oka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i pięknie!! :D Bardzo się cieszę!
      Pozdrawiam i dziękuję za opinię ;)

      Usuń
    2. Makowca już nie ma, zjedzony co do ostatniego okruszka. Dziś, dzień po Świętach, rodzina już pyta kiedy zrobię kolejnego :-) Więc będzie też na Sylwestra :-)

      Usuń
    3. Cudownie! Życzę smacznego :)

      Usuń

Printfriendly