11 grudnia 2016

Piegusek z lukrem

 
Do świąt niecałe dwa tygodnie, więc jeszcze Was troszkę pomęczę tymi świątecznymi przepisami. Kto wie, może się na coś zdecydujecie. Dzisiaj Piegusek, czyli jasne ciasto z mnóstwem maku oblane słodkim lukrem. Prosta babka na święta i nie tylko.
 
 
Składniki: (na keksówkę 30x10 cm)

Ciasto:
4 duże jajka
1 szkl cukru
3/4 szkl mleka
3/4 szkl oleju rzepakowego
2 i 1/4 szkl mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szkl suchego maku

Lukier:
1 szkl cukru pudru
4 łyżki mleka

Dodatkowo:
2 łyżki maku do dekoracji


Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, uważając, by piana nie opadła. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz olej, ekstrakt i mleko dodawać na zmianę, mieszając delikatnie szpatułką. Na koniec do ciasta wmieszać suchy mak.
 
Masę przelać do keksówki o długości  30 cm i szerokości 10 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w 180 st.C przez ok. 40 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka.

Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Lukier: Cukier puder wymieszać z mlekiem. Lukrem polać Pieguska i udekorować suchym makiem. Smacznego!
 

4 komentarze:

  1. Suchy mak znaczy że nie mielony?

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja baba to niesamowicie wyrosła aż pękła. Twoja taka ładna lekko nabrzmiała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy piekarnik piecze inaczej... następnym razem proszę zmniejszyć troszku temperaturę pieczenia. Pęknięcie nadaje tylko dodatkowe uroku ciastu 😊 Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly