13 grudnia 2016

Piernikowo- czekoladowe ciasto z dżemem morelowym

 
Piernik czy czekoladowe ciasto? Jedno i drugie! Połączenie tych dwóch wypieków i zestawienie ich z morelowym dżemem oczaruje każdego gościa. Bezproblemowe, smaczniejsze z każdym kolejnym dniem. Moja rada- ciasto najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce.
 
 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35×25 cm)

Ciasto:
100 g gorzkiej czekolady
4 duże jajka
1 i 1/4 szkl cukru
2 i 2/3 szkl mąki pszennej
1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 szkl kefiru
1/2 szkl szkl oleju
2 łyżki dżemu morelowego

Polewa czekoladowa:
4 łyżki mleka
4 łyżki cukru pudru
130 g masła
4 łyżki kakao

Dodatkowo:
słoiczek dżemu morelowego
kolorowa posypka do dekoracji


Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Takie składniki jak jajka, olej czy kefir należy wyjąć z lodówki na dwie godziny przed użyciem.

Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i soda oczyszczona.
 
Jajka ubić z cukrem do jasności i puszystości. Gdy zwiększą objętość, strumyczkiem wlewać olej, na przemian z kefirem i wymieszanymi suchymi składnikami. Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę oraz dwie łyżki dżemu morelowego. Całość zmiksować, aż powstanie jednolite gęste ciemne ciasto.
 

Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 35×25 cm, którą uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, a gdy ciasto ostygnie przekroić wzdłuż na dwa blaty. W razie potrzeby, gdyby ciasto urosło się z górką, można górny blat przyciąć z wierzchu nożem. Placki przełożyć dżemem morelowym.

Polewa czekoladowa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia i wsypać przesiane kakao. Dobrze wymieszać i zostawić do zgęstnienia. Polewą oblać ciasto. Wierzch udekorować kolorową posypką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly