17 grudnia 2016

Piernikowy sernik wg Pawła Małeckiego

 
Kremowy sernik z dodatkiem kremówki na piernikowym spodzie i z chrupiącą czekoladowa kruszonka. Propozycja dla osób, które na święta chciałyby cieszyć się zarówno sernikiem, jak i piernikiem, oszczędzając tym samym trochę czasu i miejsce w lodówce. Piernik i sernik w jednym cieście to dla mnie nowość i to bardzo smaczna! Przepis z książki "Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego. Autor w przepisie proponuje ściąć wierzch ciasta piernikowego i wymieszać go z czekoladowa posypka. Ja jednak pominęłam ten krok, gdyż moje ciasto nie wybrzuszyło się jakoś bardzo w trakcie pieczenia, a poza tym bałam się, że jeśli zetnę wierzch, to masa serowa może namoczyć piernikowy spód.
 
 
Składniki: (na blaszkę 24x34 cm)
 
Kruche ciasto czekoladowe:
200 g mąki pszennej typ 650
15 g kakao
5 g przyprawy do piernika
75 g cukru
150 g margaryny
1 opakowanie cukru wanilinowego (32 g)
1 żółtko

Spód piernikowy:
180 g margaryny
140 g czekolady deserowej
100 g miodu
15 g przyprawy do piernika
40 g cukru trzcinowego
4 jajka
2 opakowania cukru wanilinowego (2x32 g)
125 g mąki pszennej tortowej
20 g maki ziemniaczanej
10 g proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego, zmielonego
15 g miękkiej margaryny
150 g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego (2x32 g)
1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku (40 g)
200 ml śmietanki kremówki 30%
4 jajka

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia ciasta


Przygotowanie:

Kruche ciasto czekoladowe: Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do dużej miski. Dodać przyprawę do piernika, cukier, cukier waniliowy, żółtko oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Składniki wyrobić mikserem lub dłońmi, a następnie zagnieść formując podłużny wałeczek. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki zamrażalnika na 40-50 minut. 
 
 
Spód piernikowy: W garnuszku rozpuścić margarynę, czekoladę oraz miód. Mieszać co chwilkę, by składniki się połączył. Na koniec wsypać przyprawę do piernika, mocno podgrzać (do 60-70st.C), ale nie zagotowywać! Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Jajka wbić do miski, zasypać cukrem trzcinowym i waniliowym, miksować na najwyższych obrotach miksera, aż jajka zwiększą swoją objętość i będą puszyste. Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Suche składniki wsypać do ubitych jajek, wlać również ostudzoną mieszankę czekoladową. Całość krótko zmiksować, aż składniki się połączą (ciasto będzie dosyć rzadkie). Tak przygotowaną masę przelać do blaszki o wymiarach 24x34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 18-20 minut. Upieczone ciasto wyjąć i ostudzić. Po ostudzeniu za pomocą ostrego noża skroić górną warstwę, która posłuży za posypkę do masy serowej (pominęłam ten krok).
 
 
Masa serowa: Miękką margarynę krótko zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Wbić po kolei jajka, miksować. Dodać pozostałe składniki masy serowej i krótko zmiksować do połączenia. Masę przelać na piernikowy spód. Na tarce zetrzeć odkrojoną część z ciasta piernikowego oraz czekoladowe ciasto z zamrażalnika. Starte ciasta wymieszać ze sobą i posypać nimi masę serową (najlepiej wcześniej zetrzeć ciasta do miseczki, by masa serowa nie czekała zbyt długo na spodzie piernikowym- może go zbyt mocno nasiąknąć!).

Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 50 minut. Studzić w uchylonym piekarniku przez 20-25 minut. Ja blaszkę z ciastem umieściłam nieco wyżej w piekarniku, gdyż obawiałam się o piernikowy spód, by za bardzo się nie spiekł. Również polecam Wam piec na wyższym piętrze :). Ostudzony sernik oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly