23 grudnia 2016

Sernik z pierniczkami

 
Ja już po świątecznym pieczeniu, teraz tylko wstawić ciasta do lodówki i czekać do świąt. Ten sernik z pierniczkami robiłam kilka dni temu i bardzo wszystkim przypadł do gustu! Robiłam go w tortownicy o średnicy 18 cm, ale spokojnie możecie go upiec z podwójnej porcji w większej formie o śr. 25-26 cm.
 Jak pisałam wczoraj na FB, dzisiaj w Dzienniku Zachodnim możecie przeczytać kilka słów o mnie i o Nastoletnich ;). 
 
 
Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm)
 
Ciasto kruche:
40 g zimnego masła
1 żółtko
80 g mąki pszennej
30 g cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
 
Masa serowa:
80 g miękkiego masła
125 g cukru
3 jajka
350 g twarogu zmielonego dwukrotnie (może być z wiaderka)
200 g waniliowego serka homogenizowanego
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
 
Polewa czekoladowa:
2 łyżki mleka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła
2 łyżki naturalnego ciemnego kakao
 
Dodatkowo:
ok. 200 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie
kilka kostek startej białej czekolady
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesiać na stolicę. W mące zrobić dołek, wbić tak żółtko, dodać przyprawę do piernika i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść całość rękami w kulę. Ciasto wykleić do tortownicy o średnicy 18 cm, której dno uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia (boki niczym nie wykładać). Ponakłuwać ciasto widelcem, po czym wstawić do lodówki na 15 minut.
 
W międzyczasie, gdy ciasto się chłodzi, rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Spód ciasta podpiec przez ok. 15-20 minut, aż boki zaczną się rumienić. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
 
Masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem do jasności. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Po dodaniu wszystkich jajek dać zmielony twaróg, serek waniliowy oraz aromat, krótko zmiksować.
 
 
Połowę masy serowej wylać na podpieczony spód. Na serze ułożyć nadziewane pierniczki w czekoladzie i przykryć resztą masy serowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-170 st.C przez około 60 minut. Sernik jest upieczony, gdy z wierzchu jest ścięty, a po poruszeniu formą przypomina galaretkę ;). Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce kilka godzin.
 
Polewa czekoladowa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia i wsypać przesiane kakao. Dobrze wymieszać i zostawić do zgęstnienia. Gęstniejącą polewą udekorować sernik, posypać startą białą czekoladą. Schłodzić do zastygnięcia polewy. Smacznego!
 
 

1 komentarz:

Printfriendly