28 grudnia 2016

Szyszki z ryżu preparowanego

 
Zajadałam się nimi przez całą podstawówkę. W szkolnym sklepiku kosztowały grosze i schodziły jak świeże bułeczki. Słodkie i uzależniające, takie je właśnie pamiętam. Po kilku latach postanowiłam zrobić je samodzielnie. To moje drugie podejście i ponownie bardzo udane (robiłam z połowy porcji podanej w przepisie). Do ich przygotowania wystarczą zaledwie 3 składniki: masło, puszka masy krówkowej i preparowany ryż. Nic prostszego! Najsmaczniejsze tego samego dnia.
 
 
Składniki: (na ok. 14 sztuk)
 
1 puszka masy krówkowej (400 g)
120 g ryżu preparowanego
100 g masła
 
 
Przygotowanie:

Masło pokroić w kostkę, wrzucić do dużego garnka. Do garnka przełożyć również masę krówkową. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż masło się roztopi i powstanie płynna gorąca masa. Zdjąć garnuszek z ognia i wsypać do masy 3/4 ryżu preparowanego (ok. 90 g). Dobrze wymieszać, a po 2 minutkach dodać resztę ryżu i energicznie wymieszać, by cały ryż oblepił się masą krówkową.
 
 
Z tak przygotowanej masy uformować okrągłe lub podłużne szyszki. Masa będzie się kleić, najlepiej formować zwilżonymi w wodzie dłońmi. Szyszki wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Przed podaniem można włożyć je do papilotek- nie pobrudzimy się za bardzo :). Smacznego!

4 komentarze:

  1. Jakim aparatem robisz zdjęcia i jak osiągnęłaś taką biel na tych zdjęciach? ����

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakim aparatem robisz zdjęcia? I jak osiągnęłaś taką biel na zdjęciu, uczę się i chciałabym wiedzieć ��?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      posiadam lustrzankę Sony. Najważniejsze jest światło, obowiązkowo naturalne dzienne. Reszta to kwestia treningu, czasu, prób i błędów :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Ja mam trochę inny przepis 25 dag krówek, 25 dag toffi, kostka masła, ryż preparowany, dalej robię jak w przepisie powyżej. Toffi nadają szyszkom innego smaku. Radzę spróbować 😊

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly