10 grudnia 2016

Vanillekipferl- niemieckie waniliowe księżyce

 
Niemieckie księżyce waniliowe, choć dla mnie bardziej orzechowe ;). Orzechy dominują, ciastka są bardzo kruche i stworzone na wigilijny stół. Vanillekipferl zrobiłam do szkoły na Dzień Języków Obcych. Zrobiły furorę! Polecam z całego serducha ;).
 
 
Składniki: (na ok. 35 sztuk)

Ciasto:
270 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
50 g zmielonych orzechów włoskich
50 g zmielonych migdałów
70 g cukru
2 żółtka
2 łyżki cukru waniliowego

Dodatkowo:
50 g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego


Przygotowanie:

Ciasto: Zimne masło posiekać nożem z pozostałymi składnikami. Gdy uzyskamy konsystencje kruszonki, zagnieść ciasto rękami, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut (lub dłużej). Po tym czasie z kuli ciasta odrywać kawałeczki (u mnie po ok. 20 g) i formować z nich półksiężyce. Ciasto może się nieco kruszyć- tak ma być :).
 
Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie- ciastka podczas pieczenia mogą minimalnie rozejść się na boki. Blaszkę z księżycami włożyć do lodówki na 10-15 minut.
 
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Księżyce przez ok. 10-15 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny orzechowo-migdałowy zapach, a ciasteczka przyrumienią się od spodu. Upieczone wyjąć z piekarnika, a po kilku minutkach, gdy stwardnieją zdjąć je z blaszki i odstawić do przestudzenia na kratkę. 
 
Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym. Obtaczać w nim jeszcze ciepłe księżyce. Przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia. Smacznego!
 
Inspiracja: klik

3 komentarze:

  1. będę je piec ,właśnie jestem na etapie ciasteczek i w tym roku chcę podarować gościom różnorakie ciasteczka w pięknych torebeczkach ze złotymi gwiazdkami ,mam nadzieję że będą im smakować

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly