29 grudnia 2016

Zakręcony chlebek z pastą szpinakową i rodzynkami

 
Przekąska na Sylwestra?? Proszę bardzo! Taki zakręcony chlebek zaskoczy każdego imprezowicza. Lekki i puszysty nadziany pastą szpinakową ze słodkim akcentem w postaci posiekanych rodzynek. Powiesz... co to za połączenie: rodzynki i szpinak?? Ja Ci mówię, że smak powala na kolana! Koniecznie wypróbuj ;).
 
 
Składniki:
 
Zaczyn:
16 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
50 g ciepłej wody
50 g mąki pszennej typ 650
 
Ciasto właściwe:
cały powyższy zaczyn
300 g mąki pszennej typ 650
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki cukru
1 jajko (60 g)
80 g ciepłej wody
50 g smalcu, stopionego i przestudzonego

Pasta szpinakowa:
20 g masła
200 g mrożonego szpinaku
1 łyżka soku z cytryny
1 jajko, ugotowane na twardo
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka białego serka twarogowego, np. kanapkowego
1 łyżka mleka

Dodatkowo:
50 g posiekanych rodzynków
masło i mąka do przygotowania formy


Przygotowanie:

Zaczyn: Drożdże rozpuścić razem z cukrem w ciepłej wodzie. Wsypać mąkę pszenną i dobrze wymieszać do uzyskania masy o gęstej konsystencji. Naczynie z zaczynem odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do ruszenia drożdży". Dokładny opis przygotowania zaczynu znajdziecie tutaj.
 
 
Ciasto właściwe: Gdy zaczyn ładnie urośnie, dodać do niego wszystkie składniki ciasta właściwego, pamiętając, że stopiony smalec dodajemy na samym końcu. Ciasto wyrabiać przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrabiać ok. 10 minut, aż będzie sprężyste i jednolite. Lepiej nie podsypywać ciasta mąką lub jeśli jest już taka konieczność podsypać minimalną ilością. Ciasto będzie troszkę klejące, ale tak ma być.

Wyrobione ciasto odstawić na 1,5 godzinki, np. umieszczając je w naoliwionej misce i przykrywając ściereczką. Ciasto bardzo urośnie!

W międzyczasie przygotować pastę szpinakową: Masło stopić w garnuszku, dodać mrożony szpinak, sok z cytryny oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż szpinak się rozmrozi (ok. 5-10 minut). Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Ugotowane jajko pokroić w drobną kostkę. Do szpinaku dać serek twarogowy, mleko i jajko. Całość krótko i niedokładnie zmiksować blenderem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolicę, krótko zagnieść rękami, a następnie rozwałkować na duży prostokąt (stolnicę można podsypywać mąką lub wysmarować olejem, by ciasto się nie kleiło). Ciasto wysmarować szpinakową pastą i równomiernie posypać posiekanymi rodzynkami. Zwinąć w roladę i umieścić w keksówce lub w rynienkowatej formie o długości 30 cm i szerokości 10 cm, wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Odstawić na 40-60 minut do napuszenia.
 
 
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Chlebek piec przez ok. 35-45 minut, aż ładnie się zarumieni i wyrośnie. Wyjąć i przestudzić. Podawać jeszcze ciepły lub poczekać, aż całkowicie wystygnie. Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. Masz świetnego bloga, widziałem Cię już chyba na wszystkich możliwych kanałach społecznościowych. Bardzo dobrze, dawaj o sobie ludziom znać, bo odwalasz kawał dobrej roboty. Zostawiam w polu url linka do arta o dystrybucji, może coś jeszcze sobie z niego wyniesiesz. A co do tego konkretnego chlebka, zdradzę Ci, że nigdy nie lubiłem chleba o.o w dzieciństwie mama musiała się sporo nakombinować, żebym zjadł jakiekolwiek pieczywo. Teraz albo unikam, albo zdarza się, że sam coś sobie upiekę - np. takie ciasto z farszem, gdzie przeważa farsz ;) Pzdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      dzięki za wpis :) Mam nadzieję, że zachęcę Cię do częstszego pieczenia :D
      Również Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly