31 stycznia 2017

Bananowo-cynamonowe pączusie


Szybkie, bez wyrastania i wyrabiania, bez drożdży, gotowane w kilka chwil. Mają przyjemny posmak bananów i cynamonu. Są mięciutkie w środku i lekko chrupiące z zewnątrz. Propozycja dla osób, które nie dysponują dużą ilością czasu, by przygotować, np. tradycyjne pączki z marmoladą. Te pączusie to bliźniaki błyskawicznych pączków serowych. Gorąco polecam na Tłusty Czwartek!
 
Składniki: (na ok. 25 sztuk)
 
Ciasto:
2 średnie banany
1 jajko
1 łyżka octu
2 łyżki jogurtu naturalnego
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1-2 łyżki cukru

Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder i cynamon do oprószenia pączków


Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier) wymieszać w misce. Banany obrać ze skórki, zmiksować blenderem na puree (do gładkości). Dodać jajko, ocet i jogurt naturalny, zmiksować. Wsypać wymieszane suche składniki, ponownie zmiksować, aż składniki się połączą i powstanie gęste jednolite ciasto.


Olej rozgrzać w rondlu do temperatury 175 st.C. Z bananowego ciasta przy użyciu małej łyżeczki nakładać porcje i kłaść na olej (1 łyżeczka=1 pączuś). By ciasto nie kleiło się do łyżeczki, należy ją za każdym razem zanurzać w gorącym oleju. Uwaga!! Pod żadnym pozorem nie dosypujcie mąki! Pączki będą wtedy gumowate, a tego nie chcemy :). Pączusie smażyć do zezłocenia ze wszystkich stron (praktycznie same się obracają na oleju).

Usmażone odsączać na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem oraz cynamonem. Najlepsze tuż po usmażeniu. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Tłusty Czwartek w tym roku przypada 23 lutego, a nie 2.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ahh.. już poprawiłam. Dzięki za uwagę! 😘

      Usuń
  2. Pyszności , super blog i pomysły :)
    Polecam i zapraszam do oceny Naszego :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly