22 stycznia 2017

Biszkoptowy omlet z kremem z awocado, fistaszkami i syropem

 
 
Tak jak obiecałam, dzisiaj smaczna propozycja na wykorzystanie czekoladowego kremu z awokado. Biszkoptowy puchaty omlet nadziany kremem a'la Nutella w zdrowszej wersji, posypany podprażonymi na suchej patelni fistaszkami i polany syropem klonowym. Śniadanie samo się nie zrobi! ;) Koniecznie wypróbujcie.

 
Składniki: (na 1 porcję)
 
Biszkoptowy omlet:
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki pszennej
 
Czekoladowy krem z awokado:
1 duże dojrzałe awokado
1,5 łyżki naturalnego gorzkiego kakao
2-3 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów)
3 łyżki mleka
 
Dodatkowo:
1/2 łyżeczki oleju do wysmarowania patelni
łyżka posiekanych fistaszków
syrop klonowy do polania
 
 
Przygotowanie:
 
Czekoladowy krem z awokado: Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera lub rozdrabniacza i zmiksować. Im dłużej tym krem bardziej gładki i jednolity. Na koniec spróbować i w razie potrzeby dosłodzić lub jeśli chcemy mniej gęsty krem dodać łyżkę lub dwie mleka.
 
 
Biszkoptowy omlet: Białka oddzielić od żółtek. Ubić je ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę (tak jak w przypadku zwykłego biszkoptu). Dodać cukier, a następnie żółtka, zmiksować. Na koniec wlać mleko i wsypać przesianą mąkę pszenną. Delikatnie wmieszać składniki do piany.
 
 
 
Patelnię rozgrzać natłuszczając ją lekko olejem. Na gorącą wylać masę jajeczną. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem około 5 minutek. Po tym czasie odwrócić omlet na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 2-3 minutki do ładnego zarumienienia.
 
 
 
Omlet przełożyć na talerz, wysmarować go kremem z awokado i zgiąć w pół. Posypać posiekanymi i podprażonymi na patelni fistaszkami oraz polać syropem klonowym. Podawać od razu, póki omlet ciepły. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly