28 stycznia 2017

Bułki ziołowo-chrzanowe

 
Chyba najbardziej aromatyczne bułki na blogu! Koperek, pietruszka, szczypiorek, a nawet i chrzan. Najlepszy poranek to poranek z bułką w ręku, oczywiście własnej roboty wyciągniętą prosto z domowego pieca :). Smacznego!
 
 
Składniki: (na ok. 10 sztuk)
 
Ciasto:
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 g letniej wody+ 3 łyżki
500 g mąki pszennej tortowej typ 450+ 1 łyżka
1 i 1/2 łyżeczki soli
2 łyżki chrzanu ze słoika
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
50 g roztopionego masła
 
Dodatkowo:
2 łyżki masła, stopionego
 
 
Przygotowanie:
 
Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach ciepłej wody z 1 łyżeczką cukru oraz 1 łyżką mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do "ruszenia drożdży".
 
 
Po tym czasie mąkę przesiać, dodać koperek, szczypiorek, pietruszkę, sól, chrzan i wymieszać. Następnie wlać letnią wodę oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiać rękami, dodając pod koniec stopione i przestudzone masło. Wyrobione ciasto powinno być sprężyste i jednolite, nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki.
 
Ciasto umieścić w naoliwionej misce, przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
 
Po tym czasie krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować owalną bułeczkę. Bułki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia tym razem na 40 minut. Napuszone bułeczki nacechować ostrym nożem lub żyletką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 15-20 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i od razu wysmarować stopionym masełkiem. Pozostawić na kratce do studzenia. Smacznego!

 
Źródło: klik, z małymi zmianami 

3 komentarze:

  1. Nigdy takich nie robiłam, zawsze jak już to podstawowe pieczywo bez dodatków, a tutaj na taki przepis natrafiłam. Z chęcią spróbuję. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly