10 stycznia 2017

Buraczane mini naleśniki

 
Buraczane naleśniki to chytry plan na wzbogacenie diety swoich dzieci o często przez nie nielubiane buraki. Kolorek to one mają zachęcający, a podać je można zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Ja smażyłam je na małej patelni o średnicy ok. 12 cm i taką też Wam polecam w przepisie. Naleśniki podchodzą troszkę pod placuszki, nie są zbyt cienkie i elastyczne. Serdecznie polecam!

 
Składniki: (na 12 mini naleśników)
 
2 małe ugotowane buraki (2x100 g)
2 duże jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki jogurtu naturalnego
160 g mleka
140 g mąki pszennej
2 łyżki oleju rzepakowego+ niewielka ilość do wysmarowania patelni


Przygotowanie:
 
Ugotowane, obrane ze skórki buraki zmiksować blenderem do gładkości. Wbić jajka, wsypać sól, cukier, mąkę oraz dodać jogurt, mleko i olej rzepakowy. Całość zmiksować blenderem, aż składniki się połączą i powstanie w miarę gęsta, jednolita i intensywnie różowa masa.
 
Małą patelnię o średnicy ok. 12 cm przetrzeć olejem, rozgrzać na małym ogniu. Naleśniki smażyć z obu stron do zarumienienia, choć ja niektóre usmażyłam tylko z jednej strony, by piękny czerwono-różowy kolorek był ładnie widoczny. Podawać na słodko lub słono. Polecam z białym serem i miodem lub w wersji wytrawnej ze szpinakiem, bądź kremowym słonym serkiem. Smacznego!

2 komentarze:

Drukuj