8 stycznia 2017

Chleb miodowy (na zakwasie)

 
Lekko słodkawy, dosyć ciężki, z chrupiącą skórką. W kolejnych dniach po upieczeniu smakuje równie pysznie, jak dnia pierwszego.
 
 
Składniki: (na 2 bochenki)
 
Ciasto:
350 g aktywnego zakwasu żytniego
500 g mąki żytniej typ 720
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
600 ml letniej wody
4 łyżki miodu wielokwiatowego
100 g siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
 
Dodatkowo:
masło i mąka do formy
odrobina miodu i wody do wysmarowania chleba
siemię lniane do posypania
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto:  Siemię lniane podprażyć na suchej patelni, przestudzić. Do aktywnego zakwasu dodać wszystkie składniki ciasta i dobrze wymieszać w misce. Nie wyrabiać! Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 8-12 godzin do pierwszego wyrastania.
 
Dwie małe keksówki o wymiarach 20x10 cm lub jedną długą wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozdzielić po równo pomiędzy dwie formy, wyrównać. Odstawić na 3-4 godziny do garowania w ciepłe miejsce.
 
Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C umieszczając na dole naczynie z wodą (dzięki pieczeniu z parą wodną chlebek będzie miał chrupiącą skórkę).
 
Chlebki posmarować odrobiną miodu wymieszanego z wodą i posypać siemieniem lnianym. Obydwie formy z ciastem wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45-50 minut w 220 st.C. Następnie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
 
Źródło: książka "Chleb. Domowa Piekarnia" Piotra Kucharskiego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly