9 stycznia 2017

Chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach

 
Przyjemny chleb na drożdżach z dużą ilością siemienia lnianego. Te nasionka bardzo sobie cenię i często używam w kuchni. Potrafią zdziałać cuda! Dobrze wpływają na nasz organizm, mają wiele kwasów tłuszczowych oraz witamin i można je dodawać praktycznie do wszystkiego. U mnie często występują w porannych owsiankach, w jogurtach, sałatkach i w domowym pieczywie.


Składniki:
 
10 g drożdży świeżych
50 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
300 g mąki pszennej
30 g otrębów owsianych
1,5 łyżeczki soli
70 g siemienia lnianego
140 ml ciepłej wody
 
 
Przygotowanie:
 
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodając cukier oraz 2 łyżki mąki. Odstawić na 30-60 minut w temperaturze pokojowej do "ruszenia drożdży". Więcej przeczytasz tutaj.
 
Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ręcznie trwa to o wiele dłużej. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody.
 
Przełożyć ciasto do czystej, oprószonej wcześniej mąką miski. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).
 
 
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami i uformować w podłużny bochenek. Umieścić go w małej formie keksówce o wymiarach 10x20 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i/lub wyłożonej papierem do pieczenia . Odstawić na kolejne 1,5 godziny do napuszenia. Dobrze, by miejsce, gdzie chlebek wyrasta, było ciepłe i bez przeciągów.
 
 
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st.C. Wyrośnięty bochenek wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 30-40 minut, aż nabierze ładne koloru i będzie pięknie pachnieć. Wyjąć i przenieść na kratce do studzenia. Smacznego!
 

18 komentarzy:

  1. Kocham domowe chleby. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, aż pachnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb pszenny jest odpowiedni dla osób z problemami z układem pokarmowym. Dodatek pełnego ziarna umożliwi dostarczenie większej ilości witamin i minerałów. Super! Uwielbiam takie rozwiązania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałabym go upiec, ale czy 10 dkg drożdży nie jest za dużo na tę ilość mąki? Czy jedząc nie wyczuwa się ich nadmiaru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest 10 gram drożdży :)
      1/10 kostki 100 gramowej.

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Przepraszam!!! Starość nie radość cha,cha,cha

      Usuń
  5. Już wypróbowany! Jest przepyszny i jutro będzie towarzyszył naszej rodzinie w pracy i w szkole !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam! Mam pytanko: Czy chlebek pieczemy na termoobiegu czy góra dół albo sam dół ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Pieczemy góra dół.
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuje za odpowiedź :)

      Usuń
    3. Mam nadzieję, że chlebek posmakuje :)

      Usuń
  7. Czy zamiast otrębów owsianych można dodać pszenne? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna uzyc maki pelniziarnistej?

      Usuń
    2. Można, ale radziłabym dac pół na pół z mąką pszenną i zwiększyć nieco ilość drożdży :)

      Usuń

Printfriendly