23 stycznia 2017

Ciasteczka z płatków kukurydzianych z rodzynkami


Ciasteczka na czarną godzinę, ze składników, które zawsze są w domu. Ciekawy pomysł na wykorzystanie śniadaniowych płatków kukurydzianych, które jak się okazuje, nie muszą być jedzone wyłącznie z ciepłym mlekiem ;).


Składniki: (na ok. 25-30 sztuk)

100 g zimnego masła lub margaryny
100 g cukru
1 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
100 g rodzynków w czekoladzie
100 g płatków kukurydzianych
4 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Przygotowanie:

Masło, cukier, proszek do pieczenia i obydwa rodzaje mąki umieścić w misce, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Następnie dodać rodzynki w czekoladzie, płatki kukurydziane oraz wlać mleko i ekstrakt z wanilii. Wszystko zagnieść rękami do uzyskania zwartej kuli ciasta. Fajnie, gdy płatki kukurydziane pozostaną w większych kawałkach- będą przyjemnie chrupać :).

Ciasto schłodzić 15 minut w lodówce. Po tym czasie odrywać z ciasta kawałeczki i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Nie trzeba zachowywać dużych odległości- ciasteczka prawie w ogóle nie zmieniają kształtu w trakcie pieczenia. Każde lekko spłaszczyć na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do wystudzenia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly