13 stycznia 2017

Czekoladowe risotto z granatem

 
Kremowe risotto o mocnym czekoladowym smaku podany z owocami granatu. Kto powiedział, że ta słynna potrawa musi być zawsze w wersji wytrawnej?! :) Spróbujcie mojej propozycji, a na pewno Wam zasmakuje. Przy okazji przypominam, że dzisiaj ruszył konkurs, w którym do wygrania jest patelnia marki WOLL. Szczegóły tutaj. Serdecznie zapraszam do udziału!
 
 
Składniki: (na 2 porcje)
 
1 łyżka masła
150 g białego ryżu
550 ml mleka
50 g mlecznej czekolady
2 łyżki naturalnego kakao
1 łyżka miodu
1/2 granatu

 
Przygotowanie:
 
Masło stopić na patelni, wsypać ryż, smażyć do zeszklenia (ok. 2 minutki, cały czas mieszając). Następnie w 4 turach wlewać mleko: wlać 1/4 mleka, wymieszać, przykryć ryż pokrywką i gotować, aż wchłonie cały płyn. Wlać kolejne 1/4 mleka i powtarzać powyższą czynność. I tak do wykorzystania całego mleka. Proces ten powinien trwać ok. 15-20 minut lub nieco dłużej, aż ryż będzie al-dente.
 
 
Do risotto dodać połamaną w kostki czekoladę, miód oraz kakao. Mieszać, aż czekolada się rozpuści, a risotto nabierze czekoladowego koloru. Na koniec wmieszać owoce granatu. Podawać od razu, póki ryż ciepły. Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam czekoladowego risotto. Muszę zrobić. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly