7 stycznia 2017

Domowa mąka owsiana

 
Już wiele razy w przepisach na blogu pojawiła się mąka owsiana. Jeśli do tej pory zawzięcie szukaliście jej na sklepowych półkach, a gdy już znaleźliście, byliście zaskoczeni ceną to ten wpis jest dla Was! Koszt sklepowej mąki owsianej to ok. 10 zł/kg. Wersja domowa jest o wiele tańsza! Wydamy na nią zaledwie 2-3 zł/kg- tyle, ile kosztują płatki owsiane. Mąka ta jest świetna do naleśników, ciast, deserów i jako zdrowy zamiennik białej mąki. Poniżej dwa przykładowe przepisy z wykorzystaniem mąki owsianej.

 
           Zdrowe ciasteczka owsiane z czekoladą            
http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2016/07/zdrowe-ciasteczka-owsiane-z-czekolada.html
 
http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2016/06/biakowe-nalesniki.html

Składniki:

płatki owsianych
ilość uzależniona od tego, ile mąki chcemy otrzymać (500 g płatków owsianych= 500 g mąki owsianej itp.)
 

Przygotowanie:
 
Płatki owsiane wsypać do misy rozdrabniacza lub blendera. Zmiksować przez kilka sekund, odczekać chwilkę, by nie przegrać rozdrabniacza i ponownie zmiksować. Czynność powtarzać do momentu, aż płatki zostaną zmielone na pył. I już! Mąka owsiana gotowa do użycia.
 

1 komentarz:

  1. Taka mąka owsiana według mnie nadaje się do wszystkiego. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly