29 stycznia 2017

Kawowe eklerki

 
Na blogu są już klasyczne eklerki z kremem budyniowym (przepis- klik). Dzisiaj, tak jak obiecałam, nowoczesna wersja eklerów- z kawą :). Podłużne ciastka z ciasta parzonego nadziane kremem kawowym i polane czekoladową polewą również z nutą kawy. Obłęd!!
A od jutra zaglądajcie po inspiracje na Tłusty Czwartek! Będą pączusie i to nie jedne ;).


Składniki: (na 8 porcji)
 
Ciasto:
45 ml mleka
45 ml wody
20 g masła
szczypta soli
50 g mąki pszennej tortowej
10 g mąki ziemniaczanej
3 jajka
 
Krem kawowy:
200 ml mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 żółtka
20 g mąki pszennej tortowej
10 g mąki ziemniaczanej
90 g cukru
1 op. cukru wanilinowego (16 g)
1 łyżka masła
 
Polewa kawowa:
1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g), posiekanej
70 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka miodu
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
20 g miękkiego masła
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną. Wodę i mleko przelać do garnuszka, zagotować z solą i masłem. Gdy mieszanina zacznie wrzeć, dodać do niej przesiane mąki i energicznie wymieszać do powstania gęstej masy (powinna odchodzić od ścianek naczynia). Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia.
 
Do letniego ciasta wbijać po kolei jajka, za każdym razem miksując, aż składniki się połączą i uzyskamy gładkie, jednolite ciasto.
 
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z grubą, okrągłą końcówką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne eklery o długości ok. 6 cm. Ważne, by pozostawić pomiędzy nimi spore odstępy- podczas pieczenia urosną! Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 st.C przez ok. 20-25 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i odstawić na bok do studzenia.
 
 
Krem kawowy: Mleko wlać do garnka, dodać kawę, zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do jasności i puszystości. Pod koniec wsypać przesiane mąki (pszenną i ziemniaczaną), zmiksować. Do utartych żółtek z mąkami wlać zagotowane mleko, cały czas mieszając. Masę z powrotem wlać do garnka i doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia kremu. Gdy krem będzie miał konsystencje budyniu, zdjąć z ognia i dodać masło, całość wymieszać. Wierzch kremu przykryć folią spożywczą (zapobiegnie to powstaniu kożucha) i odstawić do wystygnięcia.

Polewa kawowa: Śmietankę wlać do garnuszka, zagotować z kawą i miodem. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i wsypać posiekaną czekoladę, poczekać aż się rozpuści, po czym dodać miękkie masło i wymieszać do uzyskania jednolitej gęstej polewy. Przestudzić.
 
Eklerki przekroić wzdłuż na dwie połówki. Górną część zanurzyć w polewie kawowej i umieścić na kilka minut do lodówki, by czekolada zastygła. Na dolne warstwy eklerków wycisnąć krem (najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego). Przykryć górnymi warstwami z polewą. Smacznego!

Źródło: książka Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla".

2 komentarze:

  1. Myślisz, że zastąpienie kawy kakao uczyni je bardziej słodkimi??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest użyjemy naturalnego kakao to eklerki nie będą slodsze. Jak już to można zwiększyć ilość cukru w kremie, choć uważam, jest to niepotrzebne - eklerki są idealnie słodkie

      Usuń

Printfriendly