14 stycznia 2017

Ladyfingers- podłużne biszkopty

 
Porównując cenę kupnych okrągłych biszkopcików, a tych podłużnych tzw. Ladyfingers różnica jest ogromna! Okrągłe są o wiele tańsze i łatwiej dostępne. Nie rozumiem tej rozbieżności cen, gdyż zarówno jedne, jak i drugie przygotowuje się praktycznie z tych samych składników... nie drążąc tematu dzisiaj mam dla Was przepis na domowe biszkopciki Ladyfingers. Niczym nie odstają od tych kupnych, a wydamy na nie o wiele mniej pieniędzy :). Do Tiramisu nadadzą się świetnie!
 
 
Składniki: (na ok. 30-40 sztuk)
 
Biszkopciki:
3 jajka
1 białko
szczypta soli
1/2 szkl cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szkl mąki pszennej
 
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
 
 
Przygotowanie:
 
Biszkopciki: Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Żółtka oddzielić od białek. Białka (w sumie 4) ubić z solą na sztywną, lśniącą pianę. Dalej ubijając wsypywać stopniowo cukier, miksując na średnich obrotach. Po dodaniu całego cukru dawać po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Na koniec wsypać przesianą (to ważne!) mąkę pszenną oraz ekstrakt z wanilii, delikatnie wymieszać szpatułką tylko by składniki się połączyły.
 
 
 
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą końcówką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne, ok. 7-8 cm porcje masy w sporych odległościach (biszkopty urosną!). Każdy biszkopcik oprószyć cukrem pudrem. Po ok. 3 minutkach ponownie posypać pudrem.
 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 13-15 minut do ładnego zezłocenia. Upieczone wyjąć, a gdy lekko przestygną delikatnie oderwać od papieru. Smacznego!
 
Źródło: klik

3 komentarze:

  1. Ale piękne Ci wyszły, jak sklepowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo je lubię i używam do wielu deserów. :-) Wyszły Ci piękne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne, i na pewno lepsze niż te ze sklepu

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly