1 stycznia 2017

Miodowe ślimaczki z nutą cynamonu

 
 
Witam w 2017 r. :) Od razu zaczynamy ze słodkim akcentem. Miodowe ślimaczki z ciasta drożdżowego z lukrem, bardzo cynamonowe. Najlepsze w dniu pieczenia. Szczęśliwego Nowego Roku!
 
 
Składniki: (na ok. 15 sztuk)
 
Rozczyn:
1/3 szkl letniej wody
10 g świeżych drożdży
70 g płynnego miodu
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki żytniej typ 720
 
Ciasto:
cały powyższy rozczyn
1 żółtko
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
180 g mąki pszennej
 
Nadzienie:
50 g miękkiego masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka miodu
 
Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżeczka miodu
1 łyżka wody
 
 
Przygotowanie:
 
Rozczyn: W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Dodać obydwa rodzaje mąki oraz miód, dobrze wymieszać. Miskę z rozczynem przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Więcej o przygotowywaniu rozczynu przeczytasz tutaj.
 
Ciasto: Do wyrośniętych drożdży wsypać mąkę pszenną, sól oraz dodać jogurt, żółtko i olej. Całość dobrze wyrobić przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie, lecz będzie to trudniejsze, gdyż ciasto jest dosyć klejące. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki). Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste i elastyczne.
 
Ciasto umieścić w misce wysmarowanej odrobiną oleju (lub pozostawić w tej, w której wyrabialiśmy) i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do podwojenia, a nawet potrojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie...
 
Nadzienie: Miękkie masło zmiksować z pozostałymi składnikami. Nie za długo, jedynie do połączenia.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami na blacie i rozwałkować na duży prostokąt o grubości około 3 mm. By ciasto się nie kleiło, polecam wysmarować zarówno blat jak i wałek olejem. Ciasto równomiernie wysmarować nadzieniem, a następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Powstały rulon pokroić na 15 równych części (każda o grubości ok. 1 cm).

Ślimaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odstawić na 30-60 minut do napuszenia.
 
 
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Ślimaczki piec przez ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią, a z piekarnika wydobywać się będzie cynamonowy zapach. Wyjąć i przestudzić na kratce.

Lukier: Składniki utrzeć, np. przy pomocy łyżeczki. Lukier powinien być gęsty, więc w razie potrzeby dosypać odrobinę cukru pudru lub dolać wody. Jeszcze ciepłe ślimaczki wysmarować lukrem. Smacznego!
 

8 komentarzy:

  1. Jak to cudownie wygląda. :)https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak mam dróżdże suszone? To mogą być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Dajemy ich wtedy dwa razy mniej niż świeżych, czyli 5 g. Mieszamy je ze składnikami rozczynu i od razu (bez czekania 60 minut na wyrosniecie) łączymy ze składnikami na ciasto. Dalej jak w przepisie. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Te bułeczki są bardzo kuszące, aż za bardzo :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają lepiej aniżeli kupne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojj..jeszcze im wiele brakuje, ale dziękuję! :)

      Usuń
  5. Czy moze je zjecs mama karmiaca puersia??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widzę przeszkód, choć to sprawa bardzo indywidualna :)

      Usuń

Printfriendly