27 stycznia 2017

Napoleonka na herbatnikach

 
Ciasto znane i lubiane. Bez pieczenia, na zwykłych maślanych herbatnikach przełożone budyniem. Dam sobie rękę uciąć, że przynajmniej raz w życiu mieliście okazje spróbować Napoleonki ;). Jest to jedno z tych ciast, do których zawsze z wielką chęcią wracamy. Nie wymaga pracy, zdolności ani czasu. Bułka z masłem, każdy sobie z nią poradzi!
 
 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25 cm)
 
ok. 50 sztuk herbatników (250-300 g)
1200 ml mleka
1 szkl cukru 
50 g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
2 żółtka
100 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
cukier puder do oprószenia ciasta
 
 
Przygotowanie:
 
Litr mleka zagotować z cukrem, masłem i ekstraktem z wanilii. Pozostałe mleko (200 ml) przelać do miski. Dodać obydwa rodzaje mąk, żółtka oraz wbić jajka. Całość zmiksować do gładkości (mąki przed dodaniem do mleka najlepiej przesiać przez sitko, by nie utworzyły się grudki).
 
Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlać mieszankę mączno-jajeczną i cały czas energicznie mieszając gotować do uzyskania gęstego budyniu. Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając, by nie utworzył się kożuch.
 
 
 
Prostokątną blaszkę o wymiarach 35x25 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie formy poukładać warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć jeszcze ciepły budyń, wyrównać i przykryć resztą herbatników. Napoleonkę schłodzić kilka godzin w lodówce, by budyń nabrał odpowiedniej konsystencji i łatwo się kroił. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
 

23 komentarze:

  1. ślinotok
    co tu dużo gadać :))))
    wygląda tak, że chciałoby się wyciągnąć rekę i podkraśc ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to słyszeć :) Serdecznie polecam! ☺

      Usuń
  2. Dzisiaj zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się uda. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. 1,2l mleka to chodzi 1200ml czy półtorej litra? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1200 ml :) Dla jasności podmieniłam w przepisie ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. a te 200 ml mleka ma być zimne

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mogę dać delme jeśli nie mam masła prawdziwego ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Delma sie nie nadaje. Już lepiej dac margarynę do pieczenia. Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Czy zamiast dwóch różnych mąk, mogę dać jedna no tortowa ? Bo tylko te mąki powstrzymują mnie od zrobienia tego ciasta i zastanawiam się czy wyjdzie też z 200 g mąki tortowej ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można, nie powinno być problemu :) Z ciekawości proszę napisać jak wyszło tylko z mąki tortowej. Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Czy zamiast ekstraktu waniliowego moge dodac cukier waniliowy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy zamiast cherbatników Maślanych mogę dać pełno ziarnista bo tylko takie mam w domu na chwilę obecną.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy mogę użyć cukru trzcinowego ,można trochę zmniejszyć ilość cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć cukru trzcinowego, można zmniejszyć ilość cukru według własnych upodobań. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  10. Zamiast herbatników można wyłożyć biszkopty? Czy to się uda ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy chodzi o budyń na pół litra mleka czy 3/4 mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozumiem pytania. W przepisie znajdujemy dwa rodzaje mąk- nie ma sklepowego budyniu :)

      Usuń

Printfriendly