24 stycznia 2017

Szybka Ciabatta

 
Kolejny przykład pokazujący, że moja fotografia idzie w dobrym kierunku :). Ciabattę ze zdjęć robiłam kilka miesięcy temu. Gdzieś mi się zapodział przepis i zapomniałam go tutaj opublikować. Nadrabiam zaległości... jak można zauważyć, zdjęcia jak zdjęcia, nic nadzwyczajnego. Powiem Wam, że gdybym teraz dostała do sfotografowania Ciabattę, zdjęcia wyglądałyby zapewne o niebo lepiej! No nic, przy najbliższej okazji odświeżę galerię ;). Co do przepisu... Ciabatta to rodzaj włoskiego pieczywa, pieczonego na mące pszennej oraz na drożdżach. Jest podłużna, płaska i charakteryzuje się pysznie chrupiącą skórką. Ciasto na Ciabattę jest luźne i klejące, dopiszę tutaj, że im bardziej luźniejsze, tym pieczywo ma większe dziurki. Poniższy przepis jest na dwie duże Ciabatty. Jeśli chcecie, możecie ciasto podzielić na mniejsze kawałki i upiec bułeczki. Serdecznie polecam!
 
 
Składniki: (na dwie Ciabatty)
 
10 g świeżych drożdży
400 ml letniej wody
500 g mąki pszennej
15 g soli
20 ml oliwy
 
 
Przygotowanie:
 
Drożdże rozpuścić w 100 ml letniej wody. Dodać 100 g mąki, wymieszać i odstawić na 30-60 minut do "ruszenia drożdży".
 
Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić w misce rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto ma być luźne i klejące (patrz zdjęcie poniżej).
 
 
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny do pierwszego wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość). W połowie tego czasu można odgazować ciasto dłonią, dzięki czemu Ciabatta będzie bardziej puszysta. Dla tych ambitnych--> można zrobić to dwukrotnie :).

 
Po tym czasie kawałek papieru do pieczenia obficie posypać mąką. Połowę ciasta przelać na papier i trzymając za jego rogi poruszać w jedną i drugą stronę, by ciasto obkleiło się mąką i by powstała kształtna, podłużna Ciabatta. Razem z papierem przełożyć ją na płaską blaszkę. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Uformowane bochenki odstawić na 1 godzinę do napuszenia.
 
 
Piec w nagrzanym do 250 st. piekarniku przez 20-25 minut. Upieczone chlebki wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
 
Przepis z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia".

1 komentarz:

Printfriendly