16 stycznia 2017

Tort dla dzieci + 17 urodziny :)

 
Kochani! Dzisiaj jest dla mnie bardzo wyjątkowy dzień! Kończę swoje 17 urodziny! Czas leci nieubłaganie, jeszcze tylko rok i będę pełnoletnia. Dostałam w tym roku chyba najlepszy urodzinowy prezent>>> następne kilka dni spędzę w samej stolicy na praktykach w jednej z warszawskich cukierni (szczegóły po przyjeździe :)). Z tego też powodu będzie mnie tutaj trochę mniej niż zawsze. Trzymajcie kciuki, bym podołała... wyzwanie jest spore i trzeba sobie z nim poradzić :. Przypominam również o trwającym konkursie, do 23 stycznia czekam na Wasze zgłoszenia.
Są urodzinki, więc musi być tort. Ten torcik robiłam pod koniec grudnia dla kuzynki na urodzinowe przyjęcie. Dużo dzieci, więc i tort musiał wyglądać zachęcająco. Niestety środka tortu z wiadomych względów pokazać Wam nie mogę, ale wierzcie mi na słowo, że tort był obłędnie smaczny. Postawiłam na niezawodną czekoladę, którą chyba każde dziecko uwielbia . Kakaowy biszkopt przełożony jasnym i ciemnym kremem z rozpuszczonymi batonikami Kinder Chocolate. Boki tortu udekorowałam czekoladowymi pałeczkami Milka Lila Stix (to takie cienkie kruche ciasteczka obrane czekoladą, dostępne w większych sklepach). Góra tortu to istna rozkosz dla oczu. Różnego rodzaju draże: w białej i ciemnej czekoladzie, cukierki M&M's i pralinka Rafaello ułożone w piękny regularny sposób. Mimo pozorów tort dobrze się kroi. Wisienką na torcie jest tutaj szeroka wstążka otulająca czekoladowe pałeczki. Tort zachwyci każdego! Zarówno małego, jak i dużego smakosza. Serdecznie polecam i do usłyszenia po powrocie z Wawy! .

 
Składniki: (na tortownicę o średnicy 21 cm)
 
Biszkopt:
4 jajka
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3/4 szkl mąki pszennej
2 kopiaste łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju rzepakowego

Krem:
1 kubeczek śmietany kremówki 30% (330 g), schłodzonej
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
8 batoników Kinder Chocolate (jedno 100 g opakowanie)
2 łyżki kakao

Poncz:
1/2 szkl malinowej herbaty z cytryną i cukrem

Do dekoracji:
3 op. podłużnych ciasteczek  w czekoladzie w kształcie pałeczek Milka Lila Stix (3x112 g)
1 op. draży w białej czekoladzie (70 g)
1 op. draży w ciemnej czekoladzie (70 g)
1 op. M&M's bez orzeszków (90 g)
1 pralinka Rafaello

 
Przygotowanie:
 
Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej (jajka i olej należy wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed użyciem). Żółtka oddzielić od białek i roztrzepać je w miseczce. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywną śnieżnobiałą pianę tak, by po odwróceniu miski do góry nogami, białka nie wpływały ze ścianek naczynia. Uważajcie również, by ich nie przebić! Do sztywnej piany wsypywać partiami cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w pianie (w łatwy sposób można to sprawdzić, rozcierając odrobinę piany w palcach. Cukier nie powinien być wyczuwalny). Następnie wlewać żółtka, również stopniowo nieustannie miksując. Po dodaniu całych żółtek wyłączyć mikser, a do piany wsypać przesiane suche składniki oraz wlać olej. Bardzo delikatnie wszystko wymieszać przy pomocy szpatułki.

Biszkoptowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, której dno wyścielić papierem do pieczenia (boki niczym nie wykładać!), wyrównać szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.c przez ok. 25-35 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, a po wystudzeniu przekroić na 3 równe blaty.
 
 
Krem: Schłodzoną (!) śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec serek mascarpone, dobrze zmiksować do otrzymania  puszystego kremu. Krem podzielić na 2 części w stosunku 1:3. Do mniejszej części dodać cukier puder, zmiksować. Do drugiej dodać rozpuszczone w kąpieli wodnej i przestudzone batoniki Kinder Chocolate oraz przesiane kakao. Dobrze zmiksować do uzyskania jednolitego kremu.

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć malinową herbatą z cukrem i cytryną. Na niego wyłożyć biały krem, wyrównać powierzchnię szpatułką. Przykryć II blatem biszkoptu, również nasączyć go herbatą i wysmarować kremem, tym razem już ciemnym- czekoladowym. Na kremie ułożyć ostatni biszkopt. Wierzch i boki tortu wysmarować resztą kremu czekoladowego.

Boki tortu udekorować pałeczkami w czekoladzie  (w razie potrzeby można je nieco przyciąć. Powinny troszkę wystawiać ponad tort, ale nie za bardzo). Górę tortu podzielić za pomocą czekoladowych pałeczek na 6 równych części. Przestrzenie między nimi wypełnić odpowiednimi cukierkami- białe drążek naprzeciwko białych, ciemne naprzeciwko ciemnych, M&M's natomiast posegregować kolorami i również umieścić na torcie naprzeciwko siebie. Na środku tortu położyć pralinkę Rafaello.

Tort obwiązać wstążeczką. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!
 
Inspiracja dekoracji: klik

5 komentarzy:

  1. Justynko, wszystkiego najlepszego :). Niech spełniają się Twoje marzenia :).
    Kibicuję Ci i mocno trzymam kciuki :). Masz talent, więc wiem, że dasz radę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Spełnienia Marzeń:)
    A tort wygląda Bajecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie to wygląda, pewnie smakuje tak dobrze jak wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly