12 stycznia 2017

Twarogowe placuszki

 
Bardzo często, gdy nie mam pomysłu na śniadanie, robię placuszki. Tym razem proponuję Wam z dodatkiem twarogu. Wprost doskonałe jako pierwszy posiłek w ciągu dnia. Ja smażyłam je na nowo nabytej patelni Woll Just Cook, która sprawdziła się rewelacyjnie! Placuszki robiłam już kilka razy. Czasem zastępuję mąkę pszenną mąką żytnią typ 720- jest zdrowiej :). Polecam!

 
Składniki: (na ok. 12 sztuk)
 
260 g twarogu chudego z kostki (niemielonego)
2 jajka
1 żółtko
2 łyżeczki miodu+ miód do polania
4 łyżki mleka
szczypta soli
60 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju rzepakowego+ odrobina do wysmarowania patelni

 
Przygotowanie:

Sprawa jest banalnie prosta- wszystkie składniki umieścić w misce, energicznie wymieszać widelcem rozcierając przy tym twaróg.

 
Gdy powstanie w miarę jednolita masa rozgrzać patelnię, którą lekko natłuścić olejem (wystarczy kilka kropelek, które rozsmarować za pomocą ręcznika papierowego). Na patelnię nakładać porcję masy, formując okrągłe placuszki. Smażyć pod przykryciem z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło polewając miodkiem. Smacznego!

3 komentarze:

  1. W planach na obiad byly nalesniki ale teraz juz zmiana robomy placuszki <3

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly