5 stycznia 2017

Waniliowy sernik z musem czekoladowym

 
Sernik przygotowałam na klasową wigilijkę. Spróbowało go kilkanaście osób i każdy bardzo chwalił. Jest to waniliowy kremowy serniczek z aksamitnym, intensywnie czekoladowym musem. Spód to najzwyklejsze kakaowe herbatniki. Wyjątkowe ciasto na święta, ważne okazje, ale i na co dzień do popołudniowej kawy. Bardzo polecam!
 
 
Składniki: (na kwadratową blaszkę 24x24 cm)
 
Spód:
ok. 150 g kakaowych herbatników
 
Masa serowa:
100 g miękkiego masła
1 kg twarogu sernikowego o smaku waniliowym
3/4 szkl cukru (jeśli twaróg jest już słodzony lub 1 szkl, jeśli w składzie sera nie ma cukru)
5 jajek
1/2 szkl mleka
1 budyń waniliowy w proszku (40 g)
 
Mus czekoladowy:
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
300 g schłodzonej (!) śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka naturalnego ciemnego kakao
 
Dodatkowo:
kakao do oprószenia
 
 
Przygotowanie:
 
Spód: Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (po co masło jak jest papier? Po to, by papier ładnie przylegał do formy, a brzegi sernika po upieczeniu były równe :)). Herbatniki umieścić na spodzie blaszki, ciasto obok siebie. Jeśli będą jakieś szczeliny uzupełnić je kawałkami herbatników.
 
 
Masa serowa: Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej! Miękkie masło utrzeć z cukrem do jasności i puszystości. Wbić jajka (całe jajka, nie oddzielać osobno białek i żółtek!). Dodać twaróg, mleko oraz proszek budyniowy, zmiksować do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy.
 
Masę serową wylać na herbatniki w formie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. Piec przez ok. 60 minut. Gdyby sernik zacząłby za bardzo pękać lub rumienić się, należy obniżyć temperaturę. Po godzince wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku na 15 minut, następnie uchylić drzwiczki i odczekać kolejne 15 minut. Po tym czasie można już wyjąć sernik i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Całkowicie ostudzony schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc).
 
Mus czekoladowy: Zarówno mleczną, jak i gorzką czekoladę posiekać, a następnie wrzucić do jednej metalowej miski. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (jak to się robi, możesz przeczytać w tej notce), przestudzić.
 
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, przesiane kakao oraz strumyczkiem wlewać ostudzone czekolady. Miksować do uzyskania jednolitego meeega czekoladowego musu. Ważne, by rozpuszczone czekolady były ostudzone, nie mogą być ciepłe.
Jeśli obawiacie się, że mus się zwarzyć, można przygotować go w inny bezpieczniejszy sposób: kremówkę wraz z czekoladami rozpuścić w garnuszku lub w kąpieli wodnej. Schłodzić kilka godzin w lodówce, po czym dodać cukier puder oraz kakao. Ubijać do momentu, aż masa zgęstnieje i otrzymamy puszysty mus.
 
Mus wyłożyć na schłodzony sernik, wyrównać szpatułką. Ponownie schłodzić w lodówce kilka godzin, aż stężeje. Przed podaniem oprószyć naturalnym kakao. Smacznego!
 

41 komentarzy:

  1. A czy ten sernik można piec z wodą w piekarniku - tzn. na dole piekarnika stawiamy formę w parującą wodą? Wtedy sernik wychodzi puszysty i delikatny i nie rośnie za duży>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! Można piec w kąpieli wodnej :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. A czy można użyć zwykłego twarogu zamiast tego wiaderkowego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale najpierw proszę go zmielić dwukrotnie :)

      Usuń
  3. wygląda pysznie,gratuluję,jesteś niesamowita:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być do musu kakao i cukier puder ? Czy wystarczy czekolady rozpuścić ze smietanka poczekać aż będzie zimna i zmiksować ? Boje sie aby nie wyszedł za gorzki dlatego pytam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna pominąć kakao, mus będzie jaśniejszy : )

      Usuń
  5. Serniczek zrobiony:-)nie tylko apetycznie wygląda ale i jest pyszny! Zrobiłam mus jednak wg.przepisu :-) idealny ! Dziękuję za przepis !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszę! Życzę smacznego :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Ten sernik nie tylko pięknie wygląda , ale i PYSZNIE smakuje.Byłam na tej wigilijce:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można ten sernik upiec w dużej tortownicy o średnicy 26 cm ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam na imieniny, jest przepyszny, wszystkim smakował.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to słyszeć :) Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Witam. Jezeli kupię zwykły ser to ile dodac cukru waniliowego? Piszesz, o serku waniliowym. Jaki polecasz? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, jeśli użyjesz zwykłego sera to należy dodać 1-2 łyżki cukru waniliowego, a najlepszym wyborem będą ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy.

      Ja do tego sernika używam sera waniliowego Vitello z wiaderka dostępnego w Biedronce. Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Witam
    Mam zamiar zrobić ten sernik, że będzie pyszny nie mam wątpliwości. Zastanawia mnie jednak sposób krojenia, tak żeby nie przeciągać czekoladowego musu na warstwę sera. Na Twoich zdjęciach wygląda to bardzo estetycznie. Czy możesz zdradzić jak to robisz? Bardzo proszę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :)
      Za każdym razem, gdy wkładam nóż do ciasta wycieram go w ręcznik papierowy do czystości. Podobnie robię w przypadku tortów. Wtedy nie brudzę wartsw. Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Po dodaniu jajek do masła wszystko sie zwarzyło i ciasto się nie udało:-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy masło i jajka były w temperaturze pokojowej? Czy masło zostało dokładnie utarte z cukrem? :)

      Usuń
  12. Tak, były w temperaturze pokojowej. Długo miksowałam,mimo tego nie chciało się połączyć. Hmm, a może przyczyną było nie wystarczająco długo ubite masło z cukrem? - nie było puszyste

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to może być przyczyną. Masło z cukrem ucieramy aż będzie jasne i puszyste. Dopiero wtedy dodajemy jajka :)

      Usuń
  13. Ciasto meeega:) Zdecydowanie polecam spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przymierzam się do świątecznych wypieków :) Piekłam kiedyś podobny sernik i wiem że obecność musu wymaga przechowywania go w lodówce...a moja rodzinka nie lubi lodówkowych serników :) Czy jeśli dodam nieco żelatyny do musu eksperyment się może udać i nie będę musiała go trzymać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Nie radzę :) Mus jest na bitej śmietanie która musi być w lodówce. W innym wypadku mus szybko się zepsuje. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  15. Jolanta Korneluk21 grudnia 2017 19:49

    Ale pysznie wygląda. Na święta go upiekę.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. prosze o dokładniejszą informacje jak zrobic mus czekoladowy w drugi"bezpieczniejszy" sposób ,czy śmietanę kremówkę wraz z czekoladami mam rozpuścic w garnku (śmietana nie zwarzy sie?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Kremówkę należy podgrzać, aż będzie gorąca, ale nie może się zagotować. Wrzucić do niej posiekaną czekoladę i wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Cały ten proces można zrobić w kąpieli wodnej- Śmietankę i czekoladę umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą tak, by miska nie dotykała powierzchni wody. Podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą: )

      Usuń
  17. Bardzo apetycznie wygląda ,uwielbiam sernik więc napewno skorzyatam z tego przepisu ,a czytając komentarze nabieram jeszcze większej ochoty ! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam,dzisiaj rano upiekłam sernik, zachęcona pięknym zdjęciem,sernik nie jest trudny do zrobienia,teraz ukroiłam kawałek do herbatki,dopiero w lodówce jest cztery godziny ale już się nie mogłam doczekać,sernik jest pyszny,myślę,że jutro po całej nocy w lodówce będzie jeszcze lepszy,wejdzie do mojego słodkiego menu na stałe,dziękuję za przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak mi miło to czytać! :) Cieszę się i życzę smacznego!! Pozdrawiam <3

      Usuń
  19. 300 g kremówki to ile to szklanek lub ml? :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglada bardzo apetycznie. W najbluzszym czasie zamierzam go zrobic. Mam jedno pytanie. Czy bialka do sera trzeba ubic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białek nie ubijamy osobno :) Wbijamy je całe do utartego z cukrem masła.

      Usuń
  21. Czy ciasto mozna zrobic na kruchym ciescie, zamiast herbatnikow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale warto spód podpiec w piekarniku przed wylaniem masy serowej. Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly