3 stycznia 2017

Zapiekany kuskus z jabłkami i twarogiem

 
Pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie lub podwieczorek. Kasza kuskus zapiekana z jabłkami i półtłustym niemielonym twarogiem podana w niewielkich kokilkach. Mamy zimę, więc warto zadbać o coś rozgrzewającego z samego rana. Ja jestem wielbicielką takich fit deserków i mogłabym je jeść o każdej porze dnia, co dobrze widać po ilości wpisów w zakładce "Przepisy FIT".
 
 
Składniki: (na 4 porcje)
 
100 g kaszy kuskus
1 łyżeczka miodu
200 g mleka
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
150 g twarogu półtłustego
2 łyżki mleka
1 żółtko
1 łyżka miodu
masło do wysmarowania kokilek
2 łyżki płatków owsianych
cynamon do oprószenia
 
 
Przygotowanie:
 
Mleko zagotować w garnuszku. Gdy zacznie wrzeć, dodać łyżeczkę miodu oraz wsypać kaszę kuskus. Garnuszek przykryć pokrywką i odstawić na bok na 5-10 minut, aż kasza wsiąknie płyn i będzie miękka. Po tym czasie odsączyć na sicie.
 
Jabłka umyć, obrać ze skórki i gniazda nasiennego, zetrzeć na tarce. Do startych jabłek dodać łyżeczkę cynamonu, wymieszać.
 
Twaróg rozdrobnić widelcem, a następnie wymieszać z dwoma łyżkami mleka, żółtkiem i łyżką miodu.
 
4 kokilki o średnicy ok. 9 cm wysmarować masłem. Napełnić je po kolei: warstwą kaszy, twarogiem, jabłkami i ponownie kaszą. Wierzch posypać płatkami owsianymi.
 
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 20 minut. Następnie wyjąć i oprószyć cynamonem. Podawać od razu. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly