15 stycznia 2017

Zawijane drożdżówki z kruszonką i lukrem

 
Na zewnątrz kruszonką, w środku kruszonka! Wszędzie mają kruszonkę ;). Słodkie, puchate maźnięte na koniec białym lukrem. Zawijane jak mało które, żadna piekarnia by się ich nie powstydziła!

 
Składniki: (na ok. 16 sztuk)
 
Ciasto:
550 g mąki pszennej typ 500
20 g świeżych drożdży
250 ml mleka
2 żółtka
120 g cukru
szczypta soli
100 g masła, lekko stopionego i przestudzonego
 
Kruszonka:
125 g zimnego masła
180 g mąki pszennej
90 g cukru
 
Lukier:
8 łyżek cukru pudru
1-2 łyżki mleka
 
Dodatkowo:
120 g masła, lekko stopionego i przestudzonego

 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do ruszenia drożdży". Dokładny opis przygotowania rozczynu możesz przeczytać tutaj.

Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałą mąkę, cukier, żółtka, sól oraz wlać resztę mleka. Ciasto wyrabiać rękami lub przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrabiać ok. 10 minut, pod koniec dodając stopione i lekko przestudzone masło.
 
Gdyby ciasto bardzo się kleiło, dodać odrobinę mąki, nie więcej. Jeśli dodamy jej zbyt dużo, nasze drożdżówki stracą na puszystości. Wyrobione ciasto odstawić na 1,5 godzinki, np. umieszczając w naoliwionej misce i przykrywając ściereczką. Ciasto bardzo urośnie!
 
 
W międzyczasie przygotować kruszonkę: Masło, mąkę i cukier przełożyć na stolicę. Palcami rozcierać masło z mąką i cukrem, aż powstanie sypka kruszonka.
 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolicę, krótko zagnieść rękami, a następnie rozwałkować na duży prostokąt (stolnicę można podsypywać mąką lub wysmarować olejem, by ciasto się nie kleiło). Ciasto wysmarować lekko stopionym i przestudzonym masełkiem (pozostawiając odrobinę na wierzch drożdżówek) i równomiernie posypać kruszonką (1/4 odstawić na bok). Zwinąć w roladę i pokroić na plasterki o grubości 2-3 cm. Drożdżówki przenieść na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę wysmarować resztą stopionego masełka i posypać odstawioną na bok kruszonką. Odstawić na 30 minut do napuszenia.
 
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Blaszki z drożdżówkami wstawić do piekarnika i piec przez 15-20 minut do zarumienienia i wyrośnięcia bułeczek. Upieczone przestudzić na kratce.
 
Lukier: Cukier puder utrzeć z mlekiem. Lukrem udekorować ostudzone drożdżówki. Smacznego!
 

5 komentarzy:

  1. Wyglądają niesamowicie pysznie!
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. To są prawdziwe drożdżówki, a nie sztucznie pompowane wyroby z cukierni :) Bułeczki pierwsza klasa!

    https://kulinarnewyskoki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne drożdżówki. Oj, ale bym zjadła jutro na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiłam są przepyszne,będą na pewno często gościć w moim domu. Świetny przepis.POLECAM

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly