1 lutego 2017

Łakotki z cukrem

 
Ahh... ile ja ich w dzieciństwie zjadłam. Łakotki, czyli kruchutkie ciastka z cukrem na wierzchu. Co do cukru, najlepiej sprawdzi się tutaj cukier kryształ gruby, ale ze zwykłego też wyjdą :). Prościej się już nie da! Do kawy idealne!
 
 
Składniki: (na ok. 30 sztuk)
 
Ciasto:
100 g zimnego masła
250 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
 
Dodatkowo:
białko do posmarowania ciastek
cukier do posypania
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami i uformować w kulę. Gdyby było za suche, dodać jeszcze łyżkę śmietany. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut (lub dłużej, można pozostawić w lodówce na całą noc).
 
Po tym czasie cienko rozwałkować na grubość 3-4 mm i za pomocą foremki w kształcie kwiatuszka wykrawać ciasteczka. W każdym ciastku korkiem od butelki lub kieliszkiem do wódki wyciąć dodatkową dziurkę. Kwiatuszki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie (minimalnie urosną). Wraz z blaszką wstawić do lodówki, w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
 
Gdy piekarnik się nagrzeje, wyjąć ciastka z lodówki, wysmarować je roztrzepanym białkiem i obficie posypać cukrem.
 
Piec w 180 st.C przez ok. 10-15 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć, a gdy stwardnieją przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
 

1 komentarz:

Printfriendly