23 lutego 2017

Bananowy omlet z karmelizowaną gruszką i jogurtem

 
Kopalnia smaków, zdecydowanie! Wiem, że dzisiaj Tłusty Czwartek, ale jak to Wam już wczoraj oznajmiłam, u mnie dzisiaj bez "pączkowania". Tłusty Czwartek to ja miałam przez ostatnie kilka tygodni, gdy przygotowywałam dla Was nowe przepisy ;). Komu obrzydło już patrzenie na pączki, to zapraszam na fit deserek--> bananowy omlet z karmelizowanymi gruszkami, rodzynkami, polany jogurtem naturalnym i posypany orzechami włoskimi. Dla mnie rewelka! Przepis zmodyfikowałam skąd. Polecam!
 
 
Składniki: (na 2 duże porcje lub 4 małe)
 
Omlet:
4 jajka
1 duży banan
szczypta cynamonu

Karmelizowane gruszki:
2 gruszki
4 łyżeczki miodu
1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:
olej do smażenia, np. kokosowy lub rzepakowy
kubeczek gęstego jogurtu naturalnego
2 garści rodzynek+ wrzątek do zalania
garść orzechów włoskich
 
 
Przygotowanie:
 
Rodzynki zalać wrzątkiem do pokrycia, pozostawić na 15 minut. Po tym czasie odlać część wody i zmiksować rodzynki blenderem (u mnie bardzo króciutko, by jedynie w niewielkim stopniu je rozdrobnić).
 
Omlet: Banana obrać, zmiksować blenderem do gładkości. Wbić jajka, dodać szczyptę cynamonu i krótko zmiksować. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Wylać masę jajeczną i smażyć z obu stron do zarumienienia. Z podanej porcji wyszły mi 4 małe omlety. Na tradycyjnej wielkości patelni otrzymamy dwie sztuki.
 
Karmelizowane gruszki: Gruszki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki (nie obierać ze skórki). Na rozgrzanej patelni podprażyć plasterki gruszki z dodatkiem miodu i cynamonu. Smażyć do lekkiego skarmelizowania, co jakiś czas przewracając na drugą stronę.
 
Omleciki wysmarować jogurtem, wyłożyć karmelizowanymi gruszkami, polać sosem z rodzynek oraz posypać orzechami włoskimi  i cynamonem. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly