7 lutego 2017

Chleb z zielonego groszku

 
Ostatnio bardzo wymyślam z chlebami... to z dynią, to na zakwasie, pszenny, żytni, na słodko i można by tak wymieniać bez końca! Ten chlebek jest stosunkowo prostym pieczywem na drożdżach i jasnej mące. Oryginalności dodaje mu zielony groszek. Chleb zalicza się do tych o lekkim i puszystym miąższu. Polecam!
 
 
Składniki:
 
400 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki żytniej typ 720
 2 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
 260 g letniej wody
1 łyżeczka cukru
200 g zielonego groszku z puszki (waga po odsączeniu)
 
 
Przygotowanie:
 
Obydwa rodzaje mąki, sól, cukier oraz suche drożdże wymieszać w misce (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn!). Dolać wodę i wyrobić ciasto rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. W razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto można wyrobić również mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania wsypać odsączony groszek z puszki i ponownie zagnieść ciasto. Gdyby była taka potrzeba, dosypywać odrobinę mąki.

Ciasto przełożyć do naoliwionej i oprószonej mąką miski i odstawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości (ok. 1,5-2 godziny). Po tym czasie krótko wyrobić i uformować w podłużny bochenek. Umieścić go w keksówce o wymiarach 20x10 cm wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej mąką pszenną. Chlebek ponownie odstawić do wyrośnięcia (ok. 60 minut).

Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Chleb piec przez ok. 40-50 minut. Czas u każdego może być nieco inny, należy kontrolować stopień wypieczenia.

Upieczony wyjąć z piekarnika i formy, ostudzić na kratce. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly