4 lutego 2017

Czekoladowe ciastka z soczewicy

 
Dodawanie warzyw do ciast czy deserów jest coraz bardziej popularne. Przepis na te czekoladowe ciasteczka z soczewicy pochodzi z książki Marii Banach "Strączki". Ciastka są bardzo czekoladowe, a soczewica wręcz niewyczuwalna. Autorka książki zaleca czerwoną lub żółtą soczewicę, ja użyłam tej pierwszej. Jedną rzeczą, którą zmieniłam to ilość cukru. Moim zdaniem 180 g to w tym przypadku o wiele za dużo :). Ciastka podczas pieczenia rozpływają się na boki, więc koniecznie pamiętajcie o zachowaniu sporych odległości pomiędzy nimi. Może się okazać, że potrzebne będą dwie blaszki. Polecam!
 
 
Składniki: (na ok. 15 sztuk)
 
100 g czerwonej lub żółtej soczewicy (u mnie czerwona)
100 g mąki pszennej
180 g cukru (dałam 100 g, moim zdaniem tyle wystarczy)
50 g gorzkiej czekolady
80 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
garść czekoladowych groszków lub pokrojonej na drobne kawałki czekolady
 
 
Przygotowanie:
 
Suchą soczewicę zmielić na mąkę, przesiać. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do garnuszka wlać wrzątek, nie za dużo- wystarczy do 1/3 wysokości. Czekoladę połamać na kawałki i umieścić w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy niż średnica garnuszka. Umieścić ją na garnuszku tak, by wrzątek nie dotykał miski. Podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się rozpuści). Odstawić na bok do wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Następnie do masy wlać przestudzoną czekoladę i wsypać sól, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz zmieloną soczewicę. Wszystko krótko zmiksować, aż składniki się połączą.
 
Dużą płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (może się okazać, że potrzebne będą dwie). Wilgotnymi rękoma uformować z ciasta kuleczki układając je na blaszce w dużych odległościach (ciastka podczas pieczenia rozpłyną się na boki). Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i wcisnąć w nią odrobinę groszków czekoladowych lub drobno pokrojoną czekoladę.
 
Piec w 180 st.C przez ok. 10 minut. Upieczone pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Dopiero wtedy zdjąć z blaszki. Smacznego!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly