27 lutego 2017

Dwukolorowe ciasto z twarogiem

 
Dwukolorowe ciasto na oleju nadziane masą twarogową. Extra wilgotne, długo zachowuje świeżość. Z wierzchu oblane białą czekoladą, która smacznie spływa po bokach. Moim domownikom, fanom wszystkiego, co z białym serem, ciasto bardzo przypadło do gustu. Polecam! ;)
 
 
Składniki: (na tortownicę o śr. 18-20 cm)

Ciasto:
3 duże jajka
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szkl oleju rzepakowego
180 g mąki pszennej tortowej, przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka naturalnego ciemnego kakao, przesianego

Nadzienie twarogowe:
250 g twarogu półtłustego
1 duże jajko
1 żółtko
100 g cukru
70 g kwaśnej śmietany 12%
30 g budyniu waniliowego (proszek)

Polewa:
1/2 tabliczki białej czekolady
1,5 łyżki mleka


Przygotowanie:

Nadzienie twarogowe: Jajko roztrzepać w misce, połączyć z pozostałymi składnikami nadzienia, rozcierając przy tym twaróg (ja użyłam twarogu prosto z kostki- niemielonego, ale jeśli chcecie, możecie go zmielić i dopiero wtedy wymieszać z resztą składników).

Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas miksując, uważając, by piana nie opadła. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Przesianą mąkę, olej oraz proszek do pieczenia dodawać na przemian do piany, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać łyżkę przesianego kakao, krótko wymieszać.

Niewielką, ale dosyć wysoką tortownicę o średnicy ok. 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno!). Do formy przełożyć ciemne ciasto, na nie dać nadzienie twarogowe. Ser przykryć ciastem jasnym.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Po wbiciu patyczka w ciasto nie powinno być widoczne ślady surowego ciasta. Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można pod koniec pieczenia przykryć je folią aluminiową.

Upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.

Polewa: Mleko podgrzać, aż będzie gorące. Dodać do niego posiekaną białą czekoladę i wymieszać, aż czekolada rozpuści się w mleku (w razie potrzeby podgrzać jeszcze kilka sekund w mikrofalówce).

Ostudzone ciasto polać przestudzoną czekoladą. Odstawić do jej zastygnięcia. Smacznego!

 

3 komentarze:

  1. Idealne ciasto do niedzielnej kawy - proste, tradycyjne i bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Dla mnie arcydzieło, które na pewno pobudzi moje kubki smakowe. Widać, że danie przygotowane przez człowieka z pasją do gotowanie. Gratuluję :-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly