13 lutego 2017

Kakaowe babeczki z kremem krówkowym i orzechami

 
Kruche kakaowe babeczki wypełnione kremem krówkowym i posypane drobniutko posiekanymi orzechami włoskimi. Bardzo słodkie, bardzo kaloryczne ;). Serdecznie polecam!
 
 
Składniki: (na ok. 15 sztuk)
 
Ciasto kruche:
170 g mąki pszennej tortowej
1 kopiasta łyżka naturalnego kakao
100 g zimnego masła
1 żółtko
40 g cukru pudru

Krem krówkowy:
1 puszka masy krówkowej orzechowej (400 g)
80 g miękkiego masła

Dodatkowo:
garść orzechów włoskich
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto od razu rozwałkować pomiędzy folią spożywczą lub papierem do pieczenia (nie będzie się kleić) na grubość około 5 mm. Za pomocą szklanki wykrawać koła, wylepić nimi foremki do babeczek wysmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką (można oprószyć również zmielonymi orzechami). Ciasto nakłuć widelcem i umieścić na płaskiej blaszce. Schłodzić w lodówce 15 minut.
 
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Gdy nabierze odpowiedniej temperatury wstawić babeczki z blaszką do piekarnika i piec przez ok. 10-15 minut.
 
Po tym czasie wyjąć i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremek. Ostudzić. 
 
Krem krówkowy: Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodając pod koniec masę krówkową.

Ostudzone babeczki napełnić kremem krówkowym i posypać drobniutko posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly