8 lutego 2017

Karbowane ciastka z marmoladą

 
Bardzo kruche, słodziutkie z kapką marmolady na środku. Identyczne można kupić na wagę w cukierniach lub większych sklepach. Czasem mają jedynie inny kształt. Jednak sklepowych ciastek nie będę porównywać z domowymi! Tutaj używamy zaledwie kilku podstawowych składników, które zawsze są w naszych domach, bez jakichkolwiek zbędnych dodatków! Przepis od Pani Dorotki. Polecam!


Składniki: (na ok. 35-40 sztuk)

220 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
2 żółtka
300 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
szczypta soli
kilka łyżek twardej marmolady


Przygotowanie:

Miękkie masło utrzeć w misce na jasną, puszystą masę. Dodać cukier puder, miksować. Następnie dać żółtka, ekstrakt z wanilii i dalej miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz sól, zmiksować do połączenia składników.
 
Tak przygotowaną masę przełożyć do szprycy cukierniczej (rękawem cukierniczym wyciskanie będzie trudniejsze) z ozdobną końcówką w kształcie duże gwiazdy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać ciastka w okrągłym kształcie. Na środek każdego wycisnąć troszkę marmolady.
 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 12 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Smacznego!
 

3 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie ciasteczka wyglądają. No i przepis wydaje się być bardzo prosty, ale nie wiem czy uda mi się to zrobić. Natomiast napewno spróbuje upiec takie ciasteczka. Dam znać jak mi wyszły. Ale najpierw zajme się wypełnianiem PIT, bo znalazłam do tego program. Dzięki niemu mogę samodzielnie wypełnić PIT bez niczyjej pomocy. Taki program jest naprawde przydatny. Polecam sprawdzić samemu bo naprawde się opłaca.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam je!
    Piękne ci wyszły.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Muszę sobie takie koniecznie przyrządzić w wolnej chwili, bo wyglądają naprawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly