22 lutego 2017

Piwne kokardki

 
Te kokardki to coś a'la faworki na piwie. Jak się dobrze przyjrzycie zdjęciom, to zobaczycie, że mają mnóstwo widocznych bąbelków. To zasługa długiego, wymagającego odrobiny cierpliwości, zbijania ciasta. Im dłużej będziemy je zbijać, tym kokardki po usmażeniu będą lżejsze i bardziej napowietrzone. Takie cudeńka widziałam w książce "Słodkie Cztery Pory Roku". Po modyfikacji przepisu dzielę się nim z Wami tu na blogu :).
 
 
Składniki: (na 2 duże talerze kokardek)

Ciasto:
420 g mąki pszennej tortowej+ mąka do podsypywania
4 żółtka
1/2 łyżeczki aromatu arakowego
szczypta soli
185 g jasnego piwa
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka jogurtu naturalnego

Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i dobrze zagnieść rękami do uzyskania gładkiego ciasta (w razie potrzeby podsypać ciasto mąką). Ciasto pozostawić na oprószonej mąką stolnicy, przykryć z góry miską i odstawić na 10 minut.
 
 
Po tym czasie zbijać wałkiem tak jak w przypadku faworków przez 20-30 minut, by wprowadzić do ciasta jak najwięcej pęcherzyków powietrza (uderzać wałkiem, rozwałkowywać, składać i znów uderzać...).

Po dobrym zbijaniu ciasta cieniutko je rozwałkować podsypując mąką i przy pomocy szklanki wykrawać z ciasta krążki. Z każdego krążka zrobić kokardkę (zlepić palcami środek- patrz zdjęcia).

Kokardki smażyć na rozgrzanym do 175 st.C oleju z obu stron do ładnego zezłocenia. Odsączać na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego!
 

3 komentarze:

  1. Faworki- kokardki też zrobione :) To był pracowity Tłusty Czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faworki- kokardki też zrobione :) To był pracowity Tłusty Czwartek :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly