26 lutego 2017

Racuszki z musem jabłkowym

 
Prościutki przepis na pulchniutkie racuszki z musem jabłkowym. Na blogu są już tradycyjne drożdżowe racuchy (klik), a dla bardziej zainteresowanych przypominam, że w zakładce "Naleśniki i placuszki" znajdziecie jeszcze więcej inspiracji! :)
 
 
Składniki: (na ok. 15 sztuk)
 
2 jajka
4 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
200 g musu jabłkowego z tego przepisu
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki soku z cytryny
160 g mąki pszennej, przesianej
cukier puder do oprószenia
 
 
Przygotowanie:

Jajka wbić do miski, zasypać cukrem i solą. Ubić mikserem do jasności i puszystości. Gdy masa jajeczna zwiększy swoją objętość dodać mus jabłkowy, jogurt naturalny, proszek do pieczenia, sok z cytryny, sodę oraz mąkę pszenną. Całość zmiksować do połączenia składników. Masę odstawić na 5-10 minut.

Olej rozgrzać na patelni (nie za dużo, tylko tyle, by placuszki ładnie się usmażyły). Na rozgrzany tłuszcz nakładać porcje ciasta (1 łyżka masy=1 racuszek). Smażyć z obu stron na najmniejszym ogniu do zarumienienia. Racuszki szybko się rumienią, więc bądźcie czujni. Jeśli będziemy je smażyć na dużym ogniu, mogą się przypalić i okazać surowe w środku.

Gotowe racuszki podawać na ciepło posypując cukrem pudrem. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly